In Amèrica del Sud, Argentina, Internacional

Javier Milei, el candidat anarcocapitalista de La Libertad Avanza es convertirà, el 10 de desembre, en el proper president de la República Argentina. Amb un 55,69 % dels vots s’ha imposat a la segona volta a l’actual ministre d’Economia i candidat peronista, Sergio Massa que s’ha hagut de conformar amb un 44,30 %. La diferència entre un i l’altre candidat ha estat de gairebé  3 milions de vots i més d’onze punts percentuals.

La derrota de Massa representa una hecatombe històrica per al peronisme, que mai havia perdut una elecció d’una manera tan humiliant.

Cap de les enquestes que anunciaven un frec a frec entre els dos candidats s’ha apropat a la realitat. Javier Milei, ha superat les expectatives i s’ha endut bona part de l’electorat que a la primera volta es va decantar per Patricia Bullrich, la candidata de Juntos por el Cambio. El pacte entre l’ultradreta i el centre dreta que tradicionalment ha representat la Unión Cívica Radical i les seves corresponents mutacions, ha funcionat a la perfecció.

Amb aquest panorama i amb els números a la mà, Sergio Massa tenia la presidència perduda. Ni tan sols ha aconseguit aglutinar el vot dels altres dos candidats eliminats de la primera volta, el peronista dissident Juan Schiaretti i l’esquerrana Myriam Bregman, més afins ideològicament a Massa.

Des del punt de vista territorial, la victòria de Javier Milei ha estat senzillament espectacular. Ha guanyat en 21 dels 24 districtes electorals, és a dir les 23 províncies i la ciutat autònoma de Buenos Aires.

Algunes d’aquestes victòries han estat contundents i en províncies molt poblades com Còrdoba (amb un 74,05 %), Mendoza (amb un 71,14 %) i Santa Fe (amb un 62,82 %).

A la ciutat autònoma de Buenos Aires, la capital federal, Milei ha guanyat també de manera clara amb un 55,70 % dels vots.

A la província de Buenos Aires que, amb més de 17 milions i mig d’habitants representa més del 38 % de la població total d’Argentina i amb una superfície equivalent a més de la meitat d’Espanya, Milei ha guanyat en 108 dels 135 municipis que la conformen, però ha perdut en el còmput global per poc més d’un punt.

Victòria sense pal·liatius

Javier Milei és partidari d’implementar moltes de les mesures que proposa de manera immediata a partir del 10 de desembre, algunes d’elles tan radicals com la dolarització de l’economia, la supressió del Banc Central o la reducció dràstica de l’administració i la despesa pública. Però per dur-les a terme necessitarà el suport dels seus 38 diputats al Congrés però també dels 94 de Juntos por el Cambio, una coalició en la que és evident, té un paper crucial, l’expresident Mauricio Macri que, segurament, exigirà, determinades quotes de poder a canvi.

L’Argentina que sorgeix de les eleccions del 19 de novembre és un país nou, que ha optat per un canvi radical i arriscat, el resultat del qual és, a hores d’ara, tota una incògnita.

 

LES DADES

Javier Milei guanya en 21 dels 24 districtes electorals (23 províncies i la ciutat autònoma de Buenos Aires, CABA o Capital Federal). Guanya en tres províncies molt poblades i amb resultats espectaculars

Córdoba                74,05

Mendoza             71,14

Santa Fe               62,81

 

Guanya també a la Ciutat Autònoma de Buenos Aires amb un 55,70

 

Sergio Massa només guanya en 3 províncies

Santiago del Estero                         68,41

Formosa                                            56,50

Buenos Aires                                   50,73

 

A la província de Buenos Aires, no obstant, Milei guanya en 108 dels 135 municipis. Però en el còmput global perd per poc més d’un punt (50,73 vs 49,26). Amb 17.569.053 milions d’habitants, la província de Buenos Aires suposa el 38,15 % de la població total d’Argentina (45,81 milions)

TRASVASSAMENTS DE VOTS

En percentatge

Primera volta % Hipòtesi suma Segona volta %
Participació 77,65   Participació 76,31
Sergio Massa 36,78 46,2 Sergio Massa 44,30
Javier Schiaretti 6,73
Myiram Bregman 2,69
Javier Milei 29,99

53,8

 

Javier Milei 55,69
Patricia Bullrich 23,81

 

En nombre de vots

Primera volta Vots Suma Segona volta Vots
Sergio Massa 9.853.492 12.377.621 Sergio Massa 11.516.142
Javier Schiaretti 1.802.068
Myiram Bregman 722.061
Javier Milei 8.034.990 14.414.013 Javier Milei 14.476.462
Patricia Bullrich 6.379.023

Sergio Massa                    Unió por la Patria

Javier Schiaretti              Hacemos por Nuestro País

Myriam Bregman            Frente de Izquierda y de Trabajadores

Javier Milei                       La Libertad Avanza

Patricia Bullrich               Juntos por el Cambio

Amb una participació similar (1,34 punts menys), Javier Milei ha superat les expectatives i s’ha endut bona part de l’electorat que, a la primera volta, va votar Patricia Bullrich. El pacte ha funcionat.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search