In Esports, Relats de VAR

L’actualitat europea, però també mundial, passa inevitablement pels conflictes bèl·lics entre Ucraïna i Rússia i Israel i Palestina. I l’esport, com un agent social més, no en queda el marge. És per això que aquest més, al Relats de VAR veurem què passa amb l’esport d’un país, en particular amb el futbol, quan esclata una guerra. 

Aprofitant les dues màximes competicions a nivell de clubs que tenim a Europa,la Champions League i a la Europa League, ens centrarem en dos equips que aquesta temporada han arribat a la fase de grups d’aquests tornejos però que a causa de les guerres que estan vivint als seus respectius països, s’han vist obligats a adaptar rutines i, fins i tot, l’estadi on jugar. 

 

FK Shajtar Donetsk (Ucraïna)

Començarem pel conflicte que ens queda més pròxim. Ens referim a la guerra entre Rússia i Ucraïna. En aquest cas, trobem que un dels seus equips de futbol més reconeguts és el Shakhtar Donetsk i, aquest any, s’ha tornat a classificar per disputar la fase de grups de la Champions League. Està enquadrat amb el FC Barcelona, el FC Porto i l’Antwerp. La seva condició però, és molt diferent a la dels seus rivals. 

Els ucrainesos van haver d’emprendre l’exili ara fa 8 anys a causa d’un conflicte que no és nou. Fins llavors, havien jugat al Donbass Arena, situat al centre de la ciutat de Donetsk. Aquest estadi, amb capacitat per a 52.000 espectadors, es va inaugurar l’any 2009 i, fins i tot, es va convertir en una de les seus que va acollir l’Eurocopa del 2012. Lluny queden però, els partits com a local al que és casa seva. 

La temporada passada van desplaçar-se fins a Varsòvia (Polònia), a l’estadi municipal Legia Warszawa (Legia de Varsòvia) on van exercir la seva condició d’amfitrions. Enguany és Alemanya el país on jugaran els seus partits, en concret, al camp de l’Hamburg al Volksparkstadion. 

Canviar d’escenari de joc ha estat només una de les consequencies de la guerra pel club ucraïnès. De fet, tal com ha explicat el croata Darijo Srna, entrenador circumstancial de l’equip després de la destitució de l’holandès Patrick van Leeuwen, a l’inici del conflicte van perdre 14 futbolistes però ara han sabut “començar de zero i crear un nou equip amb futbolistes molt joves que han patit molt”. Prova de la situació límit a la que viuen els futbolistes natius de l’entitat, Oleksandr Rosputko, jugador juvenil del club, va abandonar el seu equip en la seva visita a Amberes??. En el marc del duel de Champions League contra l’equip belga d’ara fa unes setmanes, el futbolista va decidir no tornar amb els seus companys quan va finalitzar l’enfrontament i va viatjar fins a Istanbul (Turquia). D’allà es va desplaçar fins a Rússia, on es troba en l’actualitat. Una actitud que li ha costat la seva expulsió del Shakhtar FC. El pare de Rosputko, en declaracions a mitjans ucrainesos, ha confirmat que el seu fill es troba a Rússia, on “estarà més segur” i on “demanarà la nacionalitat russa” ja que “estava molt cansat de tot”. 

 

Maccabi Haifa FC (Israel) – Europa League

I ràpidament canviem de competició. Passem de la Champions League a la Europa League. I és que a la fase de grups hi trobem el Maccabi Haifa FC, equip israelià. En el seu cas, està enquadrat al grup F amb el Panathinaikos, el Rennes i el Vilarreal. A causa de la guerra amb Palestina, s’han cancel·lat tots els partits de futbol al territori. Però no només això. Arran del conflicte, el conjunt israelià ha demanat posposar el duel contra el Vilarreal que s’havia de jugar el 26 d’octubre a La Ceràmica. Una petició a la qual s’ha adherit també el Maccabi Tel Aviv qui participa a la Conference League. 

El director general del Maccabi Haifa, Itzik Ovadia, argumenta que “són dies difícils pels ciutadans d’Israel. És impossible concentrar-se en el futbol en un moment en el qual estem de dol pels caiguts i els nostres valents soldats estan al front”. Finalment, la UEFA ha considerat la petició i el partit entre els israelians i els groguets passarà a jugar-se el 6 de desembre. 

A més, el màxim organisme de futbol europeu també ha emès un comunicat en el qual detalla que “per seguretat, no es jugarà cap partit de competició UEFA  a Israel fins a nou avís”. Per tant, han demanat tant al Maccabi Haifa com al Maccabi Tel-Aviv que “presentin estadis alternatius als seus fora del territori d’Israel” per disputar els partits que els correspongui jugar com a locals. 

Abans del 9 de novembre, el Maccabi Haifa haurà de tenir una seu escollida per poder disputar el seu duel corresponent a la fase de grups de la Champions League. 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search