In Internacional, Nova Zelanda, Oceania

Nova Zelanda canvia de color polític. Els electors han escollit canviar del laborisme al conservadorisme. El Partit Nacional, liderat per Christopher Luxon, ha trencat amb set anys de l’esquerra al govern aconseguint el 39,1% dels vots.

Aquests eren els primers comicis sense -la fins el mes de gener- primera ministra, Jacinda Ardern, qui va renunciar al càrrec per cansament, després de tota la pandèmia i la conseqüent gestió. Una renúncia sonada, després d’arrassar a les eleccions de 2020. El seu partit, ara encapçalat pel primer ministre Chris Hipkins, ha caigut en segon lloc amb el 26,8% dels suports.

En tercer lloc hi queda el Partit Verd (10,8%), seguit del partit ultraliberal ACT (9%), el Partit New Zealand First (6,5%) i el Partit Maorí (2,6%). Els conservadors no han tancat la porta a pactes per evitar governar en minoria.

Dels avions als despatxos governamentals

Christopher Luxon va entrar al Parlament fa tan sols tres anys. Abans havia estat conseller delegat, entre 2012 i 2019, de l’aerolínia Air New Zealand. Luxon vol ara ser reduir la inflació i la despesa pública, pretén inflexible amb les bandes al carrer, i també vol abaixar els impostos.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search