In l'Editorial, Opinió

El Brasil ha captat la mirada del món durant un mes. La mirada atenta del planeta ha volgut saber què passava en aquest país, on la voluntat de 156 milions de persones havia de decidir si Jair Bolsonaro continuava al poder o retornava per tercer cop Lula da Silva. Tot aquell brasiler que tingués entre 18 i 69 anys tenia l’obligació d’anar a votar, i aquells entre els 16 i els 17, i els majors de 70, tenien l’opció de fer-ho.

D’ells, en depenia el lideratge del futur del seu país però també de part del món. Perquè l’Amazones pertany al planeta sencer, i amb Bolsonaro s’estava fent petit. El fins ara president acumulava rècords d’incendis i deforestacions a un dels pulmons del món. Justament per això, Lula ha recuperat l’aliança amb la seva ex-ministra de Medi Ambient, Marina Silva, per mirar de recuperar l’irrecuperable.

Però no només la natura ha patit. També les persones. Segons un estudi fet per la Universitat Federal de Rio de Janeiro, durant el primer semestre del 2022 han mort 40 persones per causes polítiques. Casualment, votants de Luis Inácio Lula da Silva. No, les casualitats no existeixen. Els bolsonaristes han atacat també als enquestadors. I és que des que el seu líder suprem pugés al poder, el gener del 2019, els casos de violència política han pujat en un 35%, arribant a la xifra total de 1209.

Aquestes són algunes de les raons per les que aquestes eleccions eren més internacionals que d’altres. I el resultat ha estat molt ajustat. A continuació, detallem fil per randa tot el que ha passat al cinquè país més poblat del món.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search