In Actualitat, Internacional, Israel, Líban, Notícies, Orient Mitjà

El Líban i Israel fan firmat un acord estratègic històric per la frontera marítima i el repartiment dels jaciments de gas. Un acord històric, que suposa un abans i un després en la relació entre els dos països veïns i l’estabilitat de la regió: el Líban (Hezbollah) i Israel estan tècnicament en guerra des de 1948, ja que les fronteres marítimes estan en disputa des de la creació de l’estat d’Israel.

Un acord es va aparaular el passat 11 d’octubre després de dos anys de negociacions i s’ha fet oficial en una cerimònia a la localitat libanesa de Naqoura el dijous 27 d’octubre, en presència d’Amos Hochstein, el mediador nord-americà a les negociacions.

Amb aquest acord, els 860 quilòmetres quadrats en disputa seran pel Líban. D’aquesta manera, Israel tindrà tots els drets sobre el jaciment de Kardish, i el Líban a Qana, part del qual es troba en aigües territorials d’Israel. Una explotació que vindrà molt bé al país en crisi i amb talls de llum de més de 23 hores diàries, que estarà a càrrec de l’empresa francesa Totalenergies, i del qual Israel rebrà prop d’un 17% dels beneficis, segons afirma el primer ministre d’Israel, Yair Lapid.

Els dirigents d’ambdós països s’han mostrat satisfets amb el pacte. El president del Líban, Michel Aoun, el valora com a molt positiu, i el ministre d’exteriors, Abdallah Bou Habib, considera que és una oportunitat pel Líban de convertir-se en país productor de gas, tot i que el procés de començar a extreure gas necessitarà el seu temps. 

Per la seva banda, una setmana abans de les noves eleccions a Israel (l’1 de novembre, les cinquenes en menys de 4 anys), Yair Lapid relaciona l’acord amb una fita política en “ser reconegut l’Estat d’Israel” per un “estat enemic”.  No ho fa tant Benjamin Netanyahu, que considera que Lapid ha cedit contra Hezbollah.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search