In Internacional, Líban

La situació econòmica del Líban és cada vegada més preocupant. Durant el passat mes d’agost, es va viure un episodi a un banc de Beirut, la capital, al barri de Hamra, en el qual un home armat que va retenir ostatges demanant diners. El que aquest home demanava eren els seus propis estalvis per pagar el tractament mèdic de seu pare. I això deixa en evidència fins a quin punt arriba la desesperació de la població libanesa per poder accedir als seus propis diners.

I és que el Líban viu una crisi econòmica sense precedents des del 2019. El valor de la lliura ha caigut més del 90% respecte al dòlar, amb una caiguda rècord aquesta darrera setmana d’un dòlar equivalent a 40.000 lliures avui, perquè canvia per dies i per hores. A més, en els bancs es dona una espècie de “corralito” i des que es va iniciar la crisi hi ha limitacions per retirar els teus propis estalvis, al·legant que aquests diners no es tenen. De fet, en el dia a dia al Líban les targetes de crèdit pràcticament no existeixen, tot es paga en efectiu.

Aquest home que va entrar al banc va aconseguir part dels diners que demanava per pagar el tractament del seu pare, demostrant que els bancs sí que tenen aquests diners. Com a resposta, més de 5 bancs van patir “atracaments”, entre cometes, de ciutadans del Líban exigint els seus estalvis, i els bancs van optar per tancar, de manera indefinida, les seves seus.

És només un dels molts problemes que té el país, però fins i tot la diputada independent membre de l’oposició del Parlament, Sitiya Zarazir, va protagonitzar un episodi similar per obtenir diners per pagar el tractament de la seva germana. 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search