In Actualitat, Alemanya, Dinamarca, Europa | Unió Europea, Notícies, Política, Suècia

El gaseoducte Nord Stream 1, que connceta Rússia i Alemanya a través del mar Baltic va patir una fuita a principis d’aquesta setmana. Tot i que la causa de les fugues és desconeguda, ara per ara ja hi ha hagut veus autoritzades en el si de la Unió Europea que apunten en aquesta direcció. La primera ministra danesa, Mette Frederiksen, va assegurar el dimarts que les fuites han estat clarament causades per “accions deliberades” i no són producte d’un accident.

La seva homòloga sueca, Magdalena Andersson, va coincidir assegurant que segons una recerca preeliminar el “més probable” és que es tracti de “un sabotatge”. Sobre aquesta qüestió també es va pronunciar la presidenta de la comissió Europea, Ursula Von der Layen. Va assegurar que “És crucial ara investigar els incidents, obtenir total claredat sobre els fets i el per què va advertir que “qualsevol interrupció deliberada de la infraestructura energètica europea activa és inacceptable i conduirà a la resposta més forta possible”.

Més fuites

Durant la nit del dimarts, les autoritats van detectar dues fuites més, però aquesta vegada en el Nord Stream 1 i una mica més al nord. Aquest gasoducte, en funcionament des de 2011, va deixar de transportar gas a principis de setembre com a represàlia del Govern de Vladímir Putin per les sancions europees. “No és una fissura, és un forat realment gran”, va assenyalar el director de l’Agència Danesa d’Energia al diari Berlingske. “Pot ser un acte deliberat. Però també pot ser una altra cosa.

És extremadament rar que una cosa així succeeixi. I quan succeeix tres vegades en molt poc temps, llavors hi ha motius per a preocupar-se”, va afegir. Les fuitess s’han produit en aigües territorials de Suècia i de Dinamarca. El Govern rus ha assegurat aquest dimarts que no descarta el sabotatge com a causa dels danys en els gasoductes del mar Bàltic. “Ara mateix no es pot descartar cap opció”, va assenyalar el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en una conferència telefònica amb periodistes, segons informa Reuters. També va dir que el Kremlin està molt preocupat per la situació, que requereix una ràpida recerca, ja que es tracta d’un problema per a la seguretat energètica de “tot el continent”.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search