In Actualitat, Itàlia, Notícies, Política

Del 4% obtingut el 2018 al 26% del 2022. El creixement del partit Fratelli d’Italia ha estat evident, i genera moltes preguntes. Com ha passat? Ha estat de cop? On és la Lega de Salvini i per què no a ha estat la formació de dretes més votades. Aquestes respostes cauen en un nom: Giorgia Meloni.

Itàlia fragmentada

Les claus per entendre el canvi constant del rumb de la política italiana. Un exemple es veu en el moviment de polítics en diferents formacions, com Matteo Renzi, Guiseppe Conte i Luigi de Maio. Com Berlusconi anteriorment, la majoria fundant els seus propis partits quan han caigut del que eren o senzillament han marxat perquè no pensaven ja igual que els seus companys.

Tot plegat porta a una població desmotivada, amb desafecció política inclosa. En aquestes eleccions, tan sols el 63,91% dels italians han anat a urnes, respecte el 72,94% del 2018. És, per tant, la segona cita consecutiva que bat el rècord d’abstenció en tota la democràcia italiana.

A tot això, se li suma una gran desigualtat entre nord i sud, però també est i oest.

L’efecte Meloni

Aquesta política de 45 anys, nascuda a en un barri de centreesquerra de Roma, ja ha escrit la seva pròpia biografia.  “Io sono Giorgia” està escrit en primera persona, perquè els italians sàpiguen de primera mà qui és i d’on prové. Es defineix com a dona, mare i cristiana.

Els seus primers passos en la política comencen als seus 15 anys, l’any 1992. Es presenta a la secció del Moviment Social Italià, un partit fundat just acabada la Segona Guerra Mundial per seguidors de Mussolini. De fet, el local on tenien la seu (al número 8 de la via Guendalina Borghese de Roma), és avui dia una de les seus de Fratelli d’Italia. Durant els darrers mesos, s’ha fet viral el vídeo d’una jove Meloni parlant justament de Mussolini.

Refusa el matrimoni homosexual i monoparental i ho atribueix a l’abandonament del seu pare quan ella era petita. Va marxar a Canàries per no tornar, fet que ha donat l’argument a Meloni de la família clàssica. De la mateixa manera, refusa l’avortament perquè la seva mare no va fer-ho quan estava embarassada de la pròpia Meloni, bo i que se li va suggerir.

Marbella, l’exposició exterior

La presència de Meloni a Marbella, a la campanya de VOX a les eleccions andaluses, va ser sonada. Amb un castellà més que correcte va encendre l’electorat del partit espanyol. Sigui en castellà, en anglès o en francès, ha assegurat per activa i per passiva que el feixisme és cosa del passat. La seva vinculació amb l’extremisme radical l’acompanya en tot moment.

Dijous, en plena campanya electoral, va dir que “es tenia que feia por”. “Us faig por, jo?”, va preguntar als presents al míting.

Tota una vida preparant-se

Meloni assegura que porta tota la vida treballant per aquest moment. El 2004, ja era la líder de la secció juvenil de l’Aliança Nacional. Amb 29 anys (2006) va passar a ser la vicepresidenta de la Cambra i dos anys més tard, va passar a ser ministra de Joventut, en un moment d’unió entre Forza Italia i AN i amb Silvo Berlusconi guanyant amb el Poble de la Llibertat.

Mentre la crisi política italiana seguia el seu curs habitual, Meloni segueix treballant i funda el seu partit actual: Fratelli d’Italia. Una formació que no passa del 7% ni a les generals del 2018 (4%) ni les europees del 2019 (6,4%). Però no obstant aconsegueix presidir el grup Conservadors i Reformistes Europeus, donant encara més veu i presència a Meloni. Un grup on hi ha Vox, Llei i Justícia (Polònia) o Demòcrates Suecs.

El camí de Meloni ha estat constant i sense pausa. Ara, li ha arribat l’hora de posar en marxa el seu pla.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search