In Iran

Segueixen els disturbis a Iran set dies més tard de la mort de Mahsa Amini, una jove de 22 anys que va morir el divendres 16 de setembre a l’hospital, després de ser detinguda per no portar el vel islàmic ben posat.

Amini va ser traslladada a l’hospital en estat de coma, encabat “una hora de reeducació” a la comissaria de Teheran. Les autoritats asseguren que va sofrir un atac de cor a causa de problemes de salut, cosa que la família de la jove nega.

Aquest fet ha aixecat protestes a més de 20 ciutats del país. Moltes dones s’han tallat el cabell i es mostren sense el vel en contra de l’obligació de portar l’hiyab. A causa d’aquesta reacció dels ciutadans, han mort 41 persones, segons la televisió estatal ‘IRIB’.

De la mesura a la protesta

El Govern de l’ultraconservador Ebrahim Raisí, ha endurit les normes de vestimenta, obligatòries des de la revolució de 1979, i ha decidit actuar de “forma decisiva” contra qui perilli la tranquil·litat del país. Aquestes mesures han estat l’origen de la detenció a Amini i, lluny d’aplacar qualsevol dubte, han aixecat la revolta.

En aquest sentit, des del govern s’ha contraatac. La cancel·lació de les classes presencials a les Universitats de Teheran, la detenció de periodistes i el control de les xarxes socials, són algunes de les mesures que han derivat de les protestes.

Masih Alinejad, una de les periodistes que està visibilitzant les protestes a través de les seves xarxes socials, ha fet una crida a tothom perquè es mostri en solidaritat amb el que està succeint a Iran, acompanyada de les paraules “Mort al dictador”.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search