In Armènia, Àsia, Azerbaidjan, Internacional

Matinada del 13 de setembre. El Càucas torna a estellar de nou. Armènia i l’Azerbaidjan reprenen les hostilitats, unes hostilitats que no han deixat de succeir-se d’ençà la Segona Guerra del Nagorno-Karabakh o més ben dit, d’ençà la Primera Guerra, al 1990. Tot pelggat ja deixen més de vint mil morts i desenes de milers de ferits, d’ambdós bàndols. Aquesta vegada però, els combats es reprenen dins del territori armeni reconegut internacionalment. Repetint la teòrica general, s’acusen mútuament de provocar l’inici de les hostilitats.

L’Azerbaidjan afirma que les forces armènies han realitzar provocacions a gran escala, minant les carreteres en les direccions de Dashkasan, Kalbajar i Lachin amb l’objectiu de demorar la signatura d’un tractat de pau. Justifica les mesures de represàlia preses en base a guardar la seguretat de les unitats de l’exèrcit i els civils que treballen sobre el terreny. Per ara, no han reportat el nombre exacte de morts ni ferits, però han afirmat que existeixen.

Armènia, per la seva banda, expressa que a les 00:05 hora local, l’exèrcit àzeri ha llençat un atac amb artilleria intensiva, armes de foc de gran calibre i drons en direcció a Goris, Sotk i Jermuk. Tres ciutats armènies prop de la frontera. Ha reportat, des d’aquesta matinada, 49 militars morts i desenes de ferits.

Els combats són els pitjors d’ençà la guerra dels 44 dies del 2020, on ja han mort més de 240 persones, i en un context on existeixen unes converses entre estats, amb el beneplàcit de la Unió Europea, per posar fi al conflicte del Nagorno-Karbakah, que retornaria a l’Azerbaidjan com a autonomia, delimitar les fronteres, i obrir un corredor que connectés Bakú amb l’enclau de Natxkhivan, passant pel sud d’Armènia.

En un context global on Rússia, el principal garant de l’estabilitat a la regió, està immersa en una guerra que sembla que se li complica. És on la Unió Europea ha firmat un acord amb Bakú per la provisió de gas a la UE, el Càucas estella, i no és casualitat. El 2020, en un context de pandèmia global i amb el tema de Navalny a Rússia, l’Azerbaidjan llençà l’atac que li permeté recuperar gran part del Karabakh.

Armènia ha sol·licitat l’aplicació de l’article quart del Tractat de Seguretat Col·lectiva que té amb Rússia i quatre països més de l’Europa de l’Est (Bielorússia) i l’Àsia Central (Kazakhstan, Kirguizistan, Tadjikistan). Aquest article, que ja es va aplicar al seu dia al Kazakhstan per fer front a unes protestes antigovernamentals, i on Armènia hi va enviar una desena de soldats, exposa que si un estat part és atacat per algun altre estat o grup d’estats, es considerarà un atac contra tots els estats parts d’aquest tractat, i aquests es veuran en l’obligació de prestar assistència, inclosa la militar.

Al mateix temps, Nikol Pashinian ha estat en conversa telefònica amb el president rus, Vladimir Putin, amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, i amb el Secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, els tres països que formen el Grup de Minsk de la OSCE, i s’ha adreçat al Consell de Seguretat de les Nacions Unides, perquè posin fi a les hostilitats. I més tard, amb el president de l’Iran, Ebrahim Risi, que ja ha dit que no permetrà cap canvi de delimitació a les fronteres, i que està disposat a negociar entre les parts. També el Ministre d’Afers Exteriors del país s’ha posat en contacte amb el Ministre d’Exteriors rus, Sergei Lavrov, per informar sobre les mesures preses per Armènia.

Per la seva banda, el Ministre de Defensa de l’Azerbaidjan, Zakir Hasanov, ha mantingut una trucada telefònica amb el seu homòleg turc, Hulusi Akar. L’ha informat dels esdeveniments ocorreguts, i Akar li ha donat el pesem pels militars morts en combat. Al mateix temps, Cavasoglu, Ministre d’Exteriors Turc, i Bayramov, Ministre d’Exteriors àzeri, també s’han posat en contacte, i des de Turquia s’ha expressat tot el suport cap a l’Azerbaidjan, i a favor d’un tractat de pau entre ambdós països.

D’aquí dos dies se celebra la Cimera de l’Organització de Cooperació de Xangai, a Samarcanda, on Pashinian i Aliyev es veuran les cares, i on també assistirà Erdogan.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search