In Actualitat, Notícies, Política, Regne Unit

Ni el terratrèmol polític sembla que pot moure Boris Johnson. El primer ministre britànic es manté a la corda fluixa des de fa mesos i ara, trencada del tot, s’aferra a un extrem abans de renunciar al seu càrrec.

En 24 hores, prop d’una vintena de dimissions al govern no han estat suficients perquè Johnson tiri la tovallola. De fet, ha anat reemplaçant els ministres que han deixat el seu lloc per altres noms. Si ahir els primers eren els ministres d‘Economia, Rishi Sunak, i el de Sanitat, Sajid Javid, els va seguir de molt a prop el vicepresident del Partit Conservador, Bim Afolami.

Matí de dimissions

I aquest dimecres les renúncies han seguit. La ministra Rachel Maclean, els viceministres Kemi Badenoch, Neil O’Brien, Alex Burghart, Lee Rowley, Julia Lopez i Mims Davies han seguit l’estela de Will Quince, secretari d’Estat per a la Infantesa i la Família. També han deixat el seu lloc  Laura Trott, adjunta al secretari d’Estat de Transports, i Robin Walker, alt càrrec del Ministeri d’Educació.

No són els únics noms. Cal sumar-hi els diputats que fan de secretaris al Parlament de ministres del govern  Aqib Bhatti, Jonathan Gullis, Nicola Richards i Virginia Crosbie i l’advocat general per Anglaterra i Gal·les Alex Chalk.

Chris Pincher, el detonant

El darrer escàndol ha estat definitiu i té nom i cognom: Chris Pincher. El responsable de disciplina del Partit Conservador va haver de dimitir després que es fes públic el seu assatjament sexual cap a dos homes. Un fet que primer va negar i després va reconèixer.

Bo i conèixer aquest precedent, Johnson el va decidir ascendir. Primer el primer ministre va negar saber-ne res, del passat de Pincher, però finalment també va acceptar saber-ho prèviament al seu nomenament. I aquest ha estat el darrer detonant que embruta, encara més, la carrera política de Johnson.

Ara per ara, es nega a dimitir, però els ministres demanaran a Johnson que ho deixi. Cal veure quantes vides polítiques més té el líder britànic. De moment, ja ha superat les set que tenen els gats.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search