In Actualitat, Bulgària, Europa | Unió Europea, Macedònia del Nord, Notícies, Política

Milers de persones s’han manifestat aquest dissabte a Skopje, Macedònia del Nord, en protesta contra la proposta francesa que pretén resoldre el conflicte nacionalista que el país pateix amb Bulgària.

Els manifestants es van mostrar contraris no tan sols a la proposta, si no també al fet que des del seu propi govern s’estigui considerant aplicar-la.

La manifestació ha comptat amb el suport del principal partit de l’oposició, la dreta nacionalista VMRO-DPMNE. El seu líder, Hristijan Mickoski, ha deixat clar que no vol “formar part d’Europa, perquè tinc dret a ser macedoni, parlar l’idioma macedoni i lluitar per la meva identitat i la meva cultura”.

Primer Grècia, després Bulgària

Després que Macedònia del Nord canviés el seu nom per evitar el veto de Grècia, en el seu accés a la Unió Europea, tot semblava indicar que el país tindria el camí força pla. Però de del 2020, el conflicte ara se situa amb Bulgària.

Aquest país és qui veta l’accés macedoni al conglomerat (així com també ho ha fet amb Albània fins aquest mes de juny). Els búlgars demanen que el govern de Macedònia modifiqui la seva constitució per incloure la ciutadania búlgara resident a aquest país com a part dels grups ètnics reconeguts.

Es tracta d’un conflicte d’arrel més antiga, que també afecta als programes escolars i policials, on el govern de Bulgària assegura que es viu una clara discriminació cap aquest col·lectiu.

A més a més, des de Sofia es considera la llengua macedònia com un dialecte búlgar, i encara es disputen personatges històrics.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search