In Israel, Orient Mitjà

S’esperava que aquest govern definit com “del canvi” que va fer caure al conservador Benjamin Netanyahu del poder fa uns mesos acabaria per saltar pels aires, però no s’esperava que fos tan ràpid. El primer ministre d’Israel, Naftali Bennet, i el seu soci de govern, el titular d’Exteriors i el pilar de l’executiu, Yair Lapid, han acordat dissoldre la Knésset, el Parlament d’Israel, i avançar les eleccions per sotmetre a la població israeliana als cinquens comicis en un 3 anys. Recordem que ara el govern d’Israel estava format per una coalició que havia aconseguit treure Netanyahu de poder després de 12 anys, sent el president que més temps ha exercit el càrrec a Israel, formada per 8 partits polítics, des de la dreta ultranacionalista a l’esquerra pacifista, incloent-hi també una formació àrab islamista per primera vegada al Knésset.

La ruptura es va percebre com inevitable després del fracàs per part del ministre Bennet a la Kneset d’intentar prorrogar la vigència de la legislació provisional que s’estén als drets civils israelians als prop de 450.000 colons en territori ocupat, des de 1967. Dos disputats de la majoria van oposar-se a la decisió i quatre parlamentaris més no van voler estar presents a la Cambra, el que confirmava un forta bretxa a la coalició.

La premsa hebrea parla ja d’una possible retirada de Naftali Bennet de la política, que ha assegurat haver fet tot el que tenia a l’abast per salvar la coalició de govern i ha volgut destacar la feina feta fins al moment en matèria econòmica i de seguretat enfront de Hamàs.

Amb aquesta dissolució, el cap del partit amb més diputats de la coalició, el centrista Lapid (fins ara, com hem dit abans, el titular d’Exteriors i el pilar de l’executiu) passarà a ser primer ministre en funcions fins que es constitueixi un nou gabinet. Un procés que, tenint en compte el col·lapse polític que amenaça el país, pot portar mesos o inclús anys. Això sí, el propi Lapid està veient això com una oportunitat, i ja ha aprofitat per llençar el que podria ser un inici de campanya electoral, amb el focus posat a reduir l’elevat cost de vida, millorar l’estratègia de seguretat enfront de Hamàs, Iran i Hezbollah, i fer front a les amenaces internes del país que fan trontollar “la democràcia del país”; com diu.

El ministre de Defensa, Benny Ganz, un home fort també dins aquest govern de coalició, ha lamentat la ruptura i, sobretot, el fet d’haver de cridar, de nou, a la població israeliana a les urnes.

Per la seva banda, el gran “destronat” d’aquesta coalició, Benjamin Netanyahu (que recordem, va ser al càrrec en un primer període ​​de 1996 a 1999 i després de 2009 fins al 2021), també s’ha manifestat, content, per “celebrar” la caiguda del que ell defineix com el “pitjor govern en la història d’Israel”, i prometent rellançar un govern nacionalista liderat pel Likud a Israel. S’haurà de veure si, potser, aquesta etapa sense Netanyahu ha estat només un altre parèntesi del seu lideratge, o l’inici d’una nova era.

I per quan les noves eleccions?

La votació per posar fi a la legislatura es farà en breu, la setmana que ve. Segons informa el diari israelià Haaretz, si s’aconsegueix aprovar per majoria, com sembla previsible, la convocatòria d’eleccions es produirà automàticament per al 25 d’octubre. Això vol dir, Francesc, que la ruptura es produeix abans de la visita del president dels Estats Units, Joe Biden, a Israel, prevista per d’aquí a tres setmanes, que després passarà també per Arabia Saudita. Ja no serà Bennet qui el rebrà, perquè ja no serà president, i ho farà Lapid, el ministre en funcions, i que també va ser ministre de Netanyahu entre 2013 i 2015.

El passat mes de juliol, Benjamin Netanyahu deixaria de ser primer ministre d’Israel després de 12 anys al càrrec, posant punt final al “culebró polític” que havia portat als ciutadans d’Israel quatre vegades a les urnes en 24 mesos.  Tot, després d’un acord de govern entre Naftali Bennett, del partit nacionalista de dretes Yamina, i Yair Lapid, cap del Yesh Atid, líder de l’oposició, per evitar unes cinquenes eleccions que ara s’hauran de tornar a celebrar.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search