In Actualitat, França, Notícies, Política

Les eleccions legislatives franceses deixen diversos titulars, tots ells d’enorme pes polític i amb repercussions immediates al territori.

El primer d’ells és la pèrdua de la majoria absoluta pel president, Emmanuel Macron. La seva coalició, Ensemble, guanya però perd suports respecte ara fa cinc anys. Ha obtingut 244 escons de 577, perdent-ne més de 100 (en tenia 345). En segon lloc ha quedat la unió d’esquerres, la Nova Unió Popular Ecològica i Social (NUPES). Jean-Luc Mélenchon, tot i que ha liderat el grup, no n’era candidat i per tant no podrà comandar des de l’Assemblea Nacional.

I en tercer lloc, el Reagrupament Nacional de Marine Le Pen ha passat dels 8 als 89 diputats, en un augment claríssim de suports.

Això durà Macron ara a trobar acords entre l’esquerra i l’extrema dreta, un fet pràcticament inaudit a França, en el seu règim semipresidencialista. Ara, tot el programa de reformes de Macron queda en stand by. Sí és cert que una aliança amb la dreta moderada i Les Républicains (LR) podria donar aquesta majoria absoluta necessària, però tot passa novament per pactes.

Abstenció per davant de tot

Malgrat els resultats, l’abstenció ha seguit sent protagonista. El 53,7% dels electors no van passar per urnes, xifres que suposen mig punt més que diumenge passat però cinc menys que ara fa cinc anys.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search