In Actualitat, França, Política

Nicolas Sarkozy contra François Hollande o Ségolène Royal, Jacques Chirac enfront Jospin o Mitterrand, o el mateix Mitterrand davant Giscard o De Gaulle. Sembla que de la dreta clàssica i el socialisme francès tan sols en queda la memòria històrica.

Ahir, tant Emmanuel Macron (La República en Marxa) com Marine Le Pen (Reagrupament Nacional) van notar la davallada de participació respecte el 2017, però tots dos candidats seran novament a la segona volta electoral. Totes dues formacions, tal com va passar el 2017, estan agafant el protagonisme de la dreta i l’esquerra tradicional francesa. I això suposa un canvi de paradigma històric.

Mentre que Macron recull bona part del suport tan de l’esquerra com de la dreta més moderada, Le Pen ha aconseguit endur-se els vots de la dreta més conservadora. Això ha fet que la candidata de la dreta, Valérie Pécresse, hagi sumat només el 4,8% dels vots. Per la seva part, la candidata socialista i alcaldessa de París, Anne Hidalgo, ha punxat i només ha recollit un 1,74%. De fet, el seu intent en formar una aliança d’esquerres ja va fracassar estrepitosament tan bon punt la va formular.

 

Ara, Hidalgo s’assegura batuda però posa la mirada a les legislatives. Al seu torn, fa una crida de donacions per “salvar el finançamentdel partit”

Mélenchon, la tercera via

L’únic candidat que realment ha fet ombra als dos favorits ha estat el líder de França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon. Ha recopilat els vots de les grans ciutats. És allà on ha recollit la gran majoria de vots. A Estrasburg ha arribat a superar el 35% dels suports, sent el candidat més votat. També s’ha imposat a Lille (+10,6), París (+10,5 points) i Rennes (+10,4), tal com detalla France Info. A Marsella, supera la seva victòria del 2017 en 6,3 punts, liderant els vots amb el 31,1%.

De fet, l’ascens de Mélenchon no és un fet casual. Ha anat creixent des del 2012, i a cada elecció a l’Elisi s’ha quedat més a prop de ser un dels dos candidats a ser a la segona volta. Aquest cop, fins i tot ha anat reduïnt distàncies a Le Pen durant tot l’escrutini, quedant-se realment a prop.

L’extrema dreta, més forta que mai

Amb Marine Le Pen com a ferma candidata a l’Elisi, cal comptar-hi també els suports obtignuts per Eric Zemmour. Encara que finalment s’ha quedat lluny del podi, el seu 7,05% s’ha de sumar als de la líder de Reagrupament Nacional dins el favoritisme cap a una França d’extrema dreta. En aquesta línia, el diari Libération ha deixat clar que “aquest cop va de debò”.

El vot dels candidats de cara la segona volta

La majoria de partits ja han demanat el vot per Macron. Fabien Roussel (PCF), ha dit que no vol veure ni en pintura com Le Pen “fa servir la institució al servei de l’odi i la divisió”. En la mateixa línia s’ha mogut Mélenchon, qui no vol donar “cap veu a Le Pen”.

Yannick Jadot, dels Verds, també ha demanat el vot per Macron.

Eric Zemmour, per la seva part, dona suport a Le Pen “malgrat les seves diferències”. Assegura que Macron és “una opció encara pijtor”.

Tocarà esperar, doncs al 24 d’abril per saber-ne el desenllaç.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search