In França, Tema de la setmana

Les eleccions presidencials franceses, que celebren la seva primera volta el diumenge 10 d’abril, arriben al final de la campanya electoral. Les enquestes mostren que, a menys que Jean-Luc Mélenchon, candidat de l’esquerra, aconsegueixi remuntar 6 punts percentuals en una setmana es repetirà la segona volta de les eleccions del 2017. Emmanuel Macron ronda el 30% dels vots en els primers comicis i l’ultradretana Marine Le Pen el 20%. Jean Luc Melenchón s’ha mogut entre el 15 i el 13% d’intenció de vot i és el ferm candidat de l’esquerra. Anne Hidalgo no ha passat en cap moment del 5% d’intenció de vot.

L’entrada d’Eric Zemmour a la pugna semblava una amenaça per la dreta en general i per a la candidatura de Marine Le Pen en general però des de l’inici de la campanya i fins i tot abans Zemmour ha caigut en picat a les enquestes i ara mateix competeix amb Valérie Pécresse, candidata del partit conservador per la quarta posició. Tots dos candidats ronden el 10% en intenció de vot.

QUI SÓN ELS CANDIDATS?

Emmanuel Macron, el president: Els primers cinc anys de mandat d’Emmanuel Macron com a president de la república l’han desgastat però no el suficient com per perdre l’enorme avantatge que té sobre els seus rivals. Le enquestes el situen al voltant del 30% dels vots i tot i que les xifres han baixat l’última setmana tot apunta a que guanyarà amb escreix la primera volta. Tot i això Macron no vol donar res per fet i ha advertit que la victòria no està tant assegurada com sembla. La reelecció sembla ara mateix l’horitzó més probable però dins el seu equip ningú posa la mà al foc per una victòria fàcil. Tot i això, l’aparició de Zemmour ha dividit el vot de Le Pen. La segona volta determinarà el suport real que té Macron que haurà de convencer els votants tradicionalment conservadors que no han girat cap a l’extrema dreta i els votants d’esquerres davant els quals s’haurà de presentar com quelcom més que el mal menor, com ja va passar el 2017. La gestió de la guerra i el to conciliador i dialogant que ha intentat mantenir és una dels seus grans arguments no només com a líder país sinó a nivell europeu

Marine Le Pen, la representant de l’extrema dreta: Marine Le Pen va veure la seva posició com a representat de l’extrema dreta amenaçada amb l’entrada d’Eric Zemmour, un candidat profundament tradicionalista. A finals de febrer la intenció de vot a Zemmour estava només un punt per sota de la intenció de vot cap a Le Pen. Però des de llavors el primer ha baixat en pica i Le Pen ha crescut en una proporció similar. L’objectiu d’aquestes primàries era tornar-se a postular com l’alternativa a Macron i sembla que aquest primer objectiu es complirà i Le Pen podrà competir en en una segona volta contra el president. L’entrada de Zemmour ha donat una aparença de moderació a la Líder de Reagrupament Nacional tot i que les seves propostes vinculades a la immigració, la seguretat i l’economia no ha canviat. Així explicava les bases de la seva campanya.

Jean Luc Mélenchon, l’alternativa de l’esquerra: Directament per sota de Le Pen a les enquestes trobem a Jean Luc Mélenchon. En una esquerra molt dividida el 13% d’intenció de vot situa el líder de França insubmisa com a principal candidat. Anne Hidalgo es troba ara mateix en un 3% d’intenció de vot. Una xifra que ha baixat en la mateixa proporció que ha crescut la intenció de vot cap a Mélenchon. Tot i això, la diferència amb Le Pen fa que sigui complicat que el dia 10 l’esquerra doni la sorpresa i passi per davant de l’extrema dreta tot i això si en algun espai hi ha marge és aquí. Assegura que està sent una campanya apasionant.

 

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search