In Actualitat, Hongria, Notícies, Política

Aquest diumenge, els hongaresos passaran per les urnes. Les eleccions decidiran nou primer ministre, i la previsió apropa un possible canvi de govern, encara que sigui poc probable. Si més no, l’oposició s’ha reunit amb més força per primer cop en anys.

Des del 1989 fins ara, el gran protagonista ha estat l’ultraconservador Viktor Orbán, que ha governat la major part del temps: va guanyar quatre eleccions, tres d’elles consecutives des de 2010, les anteriors , l’any 1998. Aquestes eleccions tenen, aquesta vegada, una importància més gran a escala europea.

Per què?

Doncs perquè durant els seus últims 12 anys al poder, Orbán, líder del partit Fidesz, ha canviat el sistema judicial del país i s’ha enfrontat a la Unió Europea en temes com l’Estat de dret i la immigració. El primer ministre no ha estat un soci còmode. Una de les últimes disputes, ha estat per l’aprovació del mecanisme que permet a la UE bloquejar els fons europeus en aquells països que no respecten l’Estat de dret, que ha tingut un mal ús del diners procedent de Brussel·les, o que tinguin un alt risc de corrupció.

Uns dels missatges clau de la coalició opositora és que Hongria voldria tenir una bona relació amb els socis d’Occident i de la Unió Europea.

 

Aleshores, què tenen de diferent en aquestes eleccions?

Tras la victoria en 2010, Fidesz va utilitzar la seva majoria absoluta per canviar el sistema electoral. La majoria dels canvis van ser a favor del partit governant. Els partits de l’oposició, molt dividits, no van poder treballar junts i contrarrestar la reforma. A Hongria, des del 2014, les eleccions tenen una sola volta, però la gent vota dues vegades. Un vot va a la llista del partit i un altre candidat a la circumscripció. De los 199 mandats al Parlament, 106 s’escullen per circunscripción uninominal en la que el que tiene más votos obtiene el escaño. Els 93 mandats restants es decideixen proporcionalment pels vots de les llistes nacionals.

Per a aquestes eleccions de 2022, els seus partits de l’oposició han decidit aliar-se de forma inèdita. Han unit les seves forces per crear junts una sola llista nacional, amb un candidat de l’oposició, Péter Márki-Zay, que va guanyar les primàries celebrades l’octubre de 2021. Però també han decidit presentar un candidat en cada circumscripció, també decidit per les primàries de setembre de 2021.

Hi ha dos partits més petits que podrien arribar al Parlament. Mi Hazánk Mozgalom és un partit de dretas amb polítics de Jobbik. El seu suport va crear durant la pandèmia al ser l’únic partit contrari a la vacunació contra la COVID-19.

L’altra opció és una formació protesta anomenada Partit del gos hongarès de dues cues. 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search