In Actualitat, Notícies, Política, Portugal

António Costa seguirà al capdavant de Portugal. El líder socialista reedita triomf i ho fa amb xifres històriques, superant la majoria absoluta. El Partit Socialista (PS), ha guanyat amb el 41,6% dels vots, per davant dels conservadors del Partit Social Demòcrata (PSD). Aquesta diferència, de 734.000 vots, no estaven previstos en els sondejos previs. De fet, es preveia un empat, i fins i tot un triomf ajustat del PSD.

De fet, els conservadors han perdut fins a 8 escons (de 79 a 71), i ho han fet en favor del partit ultradretà Chega (tercera força, amb el 7.15%) i de la Iniciativa Liberal, que passa d’1 a 8 diputats.

 

Els derrotats

El Centre Democràtic Social (CDS), ha sortit del parlament per primer cop en 47 anys de democràcia. El seu líder, Francisco Rodrigues, ha dimitit i ha assegurat que mai va tenir suport intern. També podria marxar el líder del PSD, Rui Rio, qui ja ho hauria deixat caure la nit de diumenge.

La caiguda també ha estat notòria per les forces minoritàries d’esquerres, el Bloco de Esquerda i el Partit Comunista. Els primers deixen de ser la tercera força, i passen de 19 a 5 diputats (pitjors resultats des de 2002), i els segons – en colaició amb els Verds (CDU)-,  han perdut la meitat dels vots (de 12 a 6 diputats).

Costa serà el primer ministre que haurà passat més temps al govern des de la Revolució dels Clavells. Fins ara, el rècord l’ostentava el conservador Aníbal Cavaco Silva, que va governar durant 10 anys (del 1989 al 1995).

L’èxtasi socialista

Aquesta és la segona vegada que els socialistes superen els 116 escons, que donen la majoria  absoluta (en una cambra de 230 escons), després d’aconseguir-ho el 2005, amb José Sócrates. Costa ha assegurat que la majoria no ha de servir per governar en solitari, si no que és “una responsabilitat per governar per tots els portuguesos”.

“Un dels meus objectius és reconciliar als portuguesos amb la majoria absoluta, i amb el fet que és bona per a la democràcia”. António Costa, primer ministre de Portugal

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search