In Alemanya, Política

El nou líder de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) és Friedrich Merz. Ha obtingut el suport de 915 dels 983 delegats que voten a les eleccions primàries del partit. Amb un resultat tant aclaparador, Merz espera poder acabar amb 3 anys convulsos on no s’ha trobat un substitut a l’alçada d’Angela Merkel. Ni Annegret Kramp-Karrenbauer primer ni Armin Laschet posteriorment han pogut suplir-la amb garanties i ara Merz té 3 anys per portar de nou els democristians al Bundestag. Merz ha anunciat la seva intenció de reconstruir el partit. També ha assegurat que s’esforçarà per unir el partit perquè les diferents idees, opinions i corrents polítics tornin a trobar el seu lloc en el mateix espai.


Qui és Friedrich Merz?

És un advocat comercial de 66 anys nascut al land de Rin del Nord-Westfàlia, és catòlic practicant i té fama de ser un gran orador. Un dels elements més definitoris de la seva carrera és la rivalitat que sempre va mantenir amb Angela Merkel. Va ser parlamentari entre el 1994 i el 2009 quan va tornar a l’activitat privada. Va competir per diversos càrrecs amb Merkel. Destaca especialment la candidatura de tots dos a presidir el grup parlamentari l’any 2002 en que es va imposar l’excancellera. Des del 2004 Merz no ha ocupat cap càrrec directiu a la CDU però ha liderat el sector crític amb Merkel dins el partit. Una de les principals crítiques que ha fet al govern del seu partit ha estat vinculada a les traves burocràtiques per a les empreses a causa de les exigències reglamentàries, per exemple, per a la protecció mediambiental.

A partir del 2009  Merz va treballar al sector privat, destaca la seva última etapa en que va ser el director de la branca alemanya del fons d’inversió estatunidenc BlackRock. Quan Merkel va anunciar el 2018 que es retiraria com a presidenta del partit, Merz va anunciar la seva candidatura, però va perdre davant la protegida de Merkel Annegret Kramp-Karrenbauer. Ho va tornar a intentar a principis de 2021, però va haver de cedir a Armin Laschet, que després va perdre a les eleccions generals alemanyes de finals d’aquell any.

Un canvi de rumb a la CDU

Amb Laschet fora de combat Merz té l’oportunitat de demostrar el seu valor com a líder del partit. Sens dubte el nou President de la Unió Cristiana Demòcrata Alemanya té una visió econòmica molt més liberal i adreçada a la desregulació. Tot i això es desvincula obertament de qualsevol apropament a Alternativa per Alemanya. En les últimes setmanes, Merz ha declarat repetidament el seu clar rebuig a qualsevol cooperació entre el seu partit i l’AFD i  s’ha mostrat a favor de canviar la legislació per permetre que les parelles LGBTQ adoptin; dos postulats que allunyen la CDU del vot més conservador.

El missatge és clar: Merz vol recuperar als joves votants que van optar pel FDP i els verds en les eleccions passades. Un dels punts en comú entre Merz i Merkel és que són profundament europeistes. Merz vol que el bloc europeu sigui econòmica i estratègicament ferm per competir amb la Xina, Rússia i els Estats Units. De fet, abans d’unir-se al parlament federal d’Alemanya el 1994, havia estat legislador al Parlament Europeu durant cinc anys.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search