In Actualitat, Notícies, Política, Regne Unit

Bors Johnson té els dies comptats a Downing Street. El primer ministre britànic té l’aigua al coll i la marea no para de pujar. L’última pífia del premier van ser unes declaracions, ahir, a Sky News, on va assegurar no conèixer que la festa no era legal.

“Et puc dir categòricament que ningú m’ho va dir” Boris Johnson, primer  ministre britànic

Johnson assegura, doncs, no conèixer la normativa (que prohibia festes com la que es va produir al 10 de Downing Street) però, a la vegada era ell qui les imposava a la resta del país. Aquesta declaració (que responia a l’acusació del seu exassessor, Dominic Cummings), juntament amb la mirada baixa i la poca confiança en fer les declaracions, han estat la gota que ha vessat el vas.

Ara, a més a més de laboristes, liberals i nacionalistes escocesos, ara també dins del Partit Conservador comencen a fer el llit a Johnson. Diversos diputats tories estan buscant vots per cessar Johnson via moció de censura.  David Davis, ministre del Brexit al govern de Theresa May i pes pesat dels conservadors, va demanar la marxa de Johnson al Parlament.

“Li recordaré el que Leo Amery li va dir a Neville Chamberlain el 1940: ‘Porta vostè assegut aquí massa temps per les poques coses bones que ha fet…en el nom del Seynor, marxi”, David Davis, diputat conservador

La moció de censura

Després de la caiguda de Cummings, aquest ha fet l’impossible per perjudicar Johnson. De fet, ha estat el primer però no l’únic a impedir momentàniament la caiguda del primer ministre. Fins i tot s’han creat noms dels operatius: Operation Save Big Dog (Operació Salvar el Gran Cap), per les dimissions que van salvar la caiguda de Johnson. Operation Red Meat (Operació Carnassa) per les mesures de distracció en plena crisi de festes prohibides, i la tercera és l’actual, l’Operation Pork Pie (Operació Pastís de Porc), que pretén fer-lo fora de la poltrona.

Es necessiten 54 cartes de “retirada de la confiança” (un 15% del grup parlamentari). Ahir nit hi va haver reunió al despatx parlamentari d’Alicia Kearns, representant de la circumscripció electoral d’on destaca aquest pastís (a la ciutat de Melton Mowbray). Aquí va sortir el nom de l’operatiu, on hi van ser 20 diputats, que van guanyar, el desembre del 2019, a bastions històricament laboristes (el conegut com a Red Wall).

Uns diputats, doncs, que ara no estan disposats a perdre un escó de difícil obtenció. I que estan disposats a fer fora Johnson si així se salven ells. Els que van sortir gràcies a Johnson, gràcies a la seva marxa seguiran. La pregunta és ara: quan més durarà Boris Johnson al poder?

 

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search