In Coronavirus, Unió Europea

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va demanar a principis d’aquest mes l’inici d’un debat a nivell europeu sobre l’obligatorietat de la vacunació. “És necessari discutir-ho i tenir un enfocament comú”, va indicar als mitjans de comunicació. Poc després, Brussel·les es va assegurar de rentar-se les mans en un tema tan polèmic aclarint que no estava preparant cap mena de proposta sobre aquest tema, en tractar-se d’una qüestió de prerrogativa exclusiva dels Estats membres. És possible que el debat encara no sigui a les institucions europees, però la disparitat en les polítiques aplicades pels governs dels estats membres mostra que hi ha divergències en l’enfocament d’aquesta qüestió en el si de la Unió Europea.

Hi ha tres línies al respecte:

Mapa de l’obligatorietat de la vacunació a la UE

VACUNACIÓ OBLIGATÒRIA

Àustria ha estat el primer estat membre en donar el pas a fer obligatòria la vacunació. A partir de l’1 de febrer tots els majors de 18 anys hauran de tenir la pauta completa de la vacuna sota l’amenaça d’una multa màxima de 3.600 euros per any. Ara per ara és l’únic estat de la Unió Europea opta per la vacunació obligatòria.

VACUNACIÓ PARCIALMENT OBLIGATÒRIA

Són 11 països que apliquen polítiques d’aquest tipus. Hi destaquen Itàlia, Alemanya, França i Grècia. És important remarcar que hi ha graus d’intensitat d’aquestes polítiques en cadascun dels estats. França i Alemanya són els dos països que es troben més a prop de la vacunació obligatòria.

A França, l’Assemblea Nacional va aprovar el 16 de gener, el nou passaport de vacunació, concebut pel Govern d’Emmanuel Macron per a «fotre» als antivacunes, en paraules del president. Aquest nou passaport entrarà en vigor els propers dies i complicarà molt la vida diària dels no vacunats, impedint la seva entrada a negocis i edificis públics.

A Alemanya, des del desembre es tramita un projecte de llei del que imposa la vacuna obligatòria en sectors laborals sensibles, com a geriàtrics o sanitaris. En paral·lel, el canceller alemany Olaf Scholz insisteix en la necessitat d’implantar la vacuna obligatòria de manera general. Encara, però, no hi ha cap projecte de llei sobre la taula. Pel que fa la resta d’estats, com Itàlia, Grècia o Polònia obliguen a vacunar a servidors públics que treballen directament per l’administració pública.

VACUNACIÓ NO OBLIGATÒRIA

Els 12 estats membres restants, entre els que s’hi troba Espanya, Països Baixos i Irlanda, Dinamarca i Suècia, no han pres cap mesura que obligui a cap dels seus ciutadans a vacunar-se. Cada estat té les seves raons per no haver actuat encara.

Espanya té una taxa de vacunats molt alta i el govern, tot i que ha plantejat l’opció obligar a tots els sanitaris a vacunar-se encara no hi ha cap regulació al respecte. Sigui com sigui la 6ª onada ha demostrat l’efectivitat de la vacunació respecte la pressió hospitalaria. Dinamarca i Suècia esgrimeixen el control de la pandèmia i taxes de vacunació altes per no haver actuat. Irlanda i els Països Baixos han adoptat l’opció de la llibertat i responsabilitat individual, i tot apunta que seguirà així ara per ara. Bulgaria, Romania, Eslovenia, Eslovàquia, Estònia i Lituània i també s’han abstés d’aplicar polítiques d’obligatorietat de moment.

 

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search