In Països Baixos, Societat

Un equip d’investigadors internacionals, han fet perquisicions des de fa sis anys en un intent de resoldre el cas obert més antic de la història: qui va trair a Ana Frank en 1944 revelant a la Gestapo la direcció del seu refugi a Amsterdam. Es tracta d’Arnold van den Bergh, un notari jueu que hauria revelat la direcció de l’Annex Secret, l’extensió posterior de l’edifici on s’amagava Ana Frank i la seva família en la capital neerlandesa, en el que hauria estat un tracte amb els nazis a canvi de garantir la seguretat de la seva pròpia família.

En uns resultats publicats aquest dilluns, 77 anys després dels fets, els investigadors van concloure que el notari hauria traït a la família Frank “en defensa pròpia”, una teoria que almenys el propi pare de la jove, Otto Frank, va assumir com a vàlida però no va voler fer pública per temors a l’antisemitisme en la postguerra, segons aquest equip, tot i això la recerca encara no ha estat revisada per experts independents. La teoria es basa en la còpia d’una nota anònima que va ser lliurada a Otto Frank després de la Segona Guerra Mundial, i que els investigadors van localitzar entre els arxius d’un oficial de Policia.

El Consell Jueu havia elaborat llistes de direccions d’amagatalls amb la intenció de demostrar als alemanys que estava cooperant, i com a membre d’aquest organisme, Van den Bergh podia haver obtingut aquest arxiu de direccions que després va utilitzar per a intentar protegir la seva família. Com a membre d’aquest prominent Consell, Van den Bergh sembla haver fet tot el possible fins a aconseguir un indult temporal de la deportació.

L’adreça va arribar a les mans d’un oficial alemany de les SS, que va encarregar a la seva gent acudir el 4 d’agost de 1944 a arrestar a la família d’Ana Frank, però els investigadors admeten que falten encara proves concloents sobre com el notari va filtrar l’adreça i qui va escriure la nota anònim que va convèncer a Otto Frank sobre aquesta teoria. Es va utilitzar intel·ligència artificial per a buscar informació entre 66 gigaoctets d’informació, en cerca, per exemple, de connexions entre les batudes en altres amagatalls, eliminant la teoria que el descobriment fos coincidència, i per a traçar un mapa dels residents de l’Annex Secret o La Casa de darrere, que la jove Ana Frank va descriure en el seu famós diari.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search