In Coronavirus, França, Itàlia, Portugal

El Consell de Ministres italià ha prorrogat l’estat d’emergència fins al 31 de març de 2022 per a fer front a la nova onada de covid causada per la variant Omicron. Les regions d’Itàlia, en funció de la seva situació sanitària, són classificades en zones: blanca, groga, taronja i vermella. La classificació és revisable en funció de la situació epidemiològica. Ara mateix només Emilia-Romanya i l’a Vall d’Aosta es troben fora de risc. Des del 3 de gener 6 regions es troben en groc i la resta entre vermell i taronja.

Ciutats com Roma o Nàpols, per exemple, es troben en màxim risc i per aquesta raó el govern ha optat per mantenir l’estat d’emergència fins la primavera i assegurar-se la capacitat d’aprovar restriccions en cas que sigui necessari i poder seguir aplicant la formula per zones que ara per ara ha donat bon resultat.

Imatges d’una UCI en un hospital a la regió del Piamont// Reuters

Per la seva banda a França s’ha tornat a superar el rècord de contagis en un moment en què també creixen -encara que amb corbes menys severes- les hospitalitzacions i les morts. Actualment els hospitals francesos acullen més de 20.000 malats de covid i unes 3700 persones ocupen llits d’UCI per culpa del virus. Tot i que no hi ha especial preocupació per l’impacte d’aquesta onada la presió hospitalaria augmenta poc a poc des de fa algunes setmanes.

Per altra banda el país va registrar també un rècord de nous vacunats aquesta setmanda, amb dades no vistes des d’octubre. Cal remarcar l’augment de les vacunacions en primera dosi, el 5 de gener 66.000 ciutadans van rebre una primera dosi d’alguna de les 4 vacunes autoritzades. Una xifra que feia 4 mesos que no es donava. L’actitut estricte del govern de Macron respecte els no vacunats ha fet que augmentin aquestes primeres vacunacions.

Diverses persones fan cua davant una farmacia a París per què els facin un test d’antigens // AFP

A Portugal el Govern ha anunciat aquest dijous que prolongarà restriccions com el test negatiu per a entrar per via aèria al país i el límit d’aforament en comerços davant l’alta transmissió de ómicron i que mantindrà fins al 14 de gener el teletreball obligatori i el tancament de l’oci nocturn, prevists fins al 10 de gener. A partir del 14 de gener, per a entrar en bars i discoteques, així com en residències i grans esdeveniments, es manté l’exigència de presentar un test negatiu de coronavirus, encara que queden exemptes aquelles persones que hagin rebut la dosi de reforç almenys 14 dies abans. Els que accedeixin a establiments turístics o d’allotjament local, esdeveniments, espectacles o gimnasos hauran de presentar un certificat digital en qualsevol de les seves modalitats.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search