In Actualitat, Alemanya, Notícies, Països, Política

Aquest dijous nit ja ha passat a la historia de la política alemanya. La cancellera alemanya, Angela Merkel, s’ha acomiadat del càrrec que ha ostentat durant 16 anys. L’exèrcit alemany va rendir comptes, per última vegada, a la líder del país.

El pati de la Cancelleria del Ministeri de Defensa de Berlín mostrava la seva cara més gèlida però ho va combatre l’escalf dels 200 convidats, menys dels previstos però a gust de la cancellera. Davant, l’encara Ministra de Defensa, Annegret Kramp-Karrenbauer, qui havia de ser la seva successora.

Merkel va animar a lluitar contra la desinformació, l’odi i la violència.

Merkel es va emocionar en certs moments, davant els actes de reconeixement de les Forces Armades. Sense voler demostrar superioritat, Merkel va voler restar en un pla menys protagonista malgrat la cita.

 

2005-2016, una era daurada

L’era Merkel ha deixat molts èxits que es recordaran. El PIB ha millorat exponencialment en aquests 16 anys. Ha passat dels 34.507€ als 40.490€.

El 2005, Alemanya no complia amb el Pacte d’Estabilitat europeu, i arrossegava un deute públic del 3,3%. Amb una sola legislatura va revertir la situació i el 2012 ja l’havia situat a 0. Més endavant, pujaria a cotes positives fins l’1,8%.

L’atur, per la seva banda, es va reduir al 13% al seu primer mandat i ara es troba al 6,3%.

Un dels altres èxits ha estat la reducció del fracàs escolar, que s’ha reduït de 8,2% al 6,3%. També han disminuït en un milió els delictes denunciats cada any.

A tall curiós, quan Merkel va començar la seva trajectòria com a cancellera les xarxes socials no existien. Ara, el 46% (38 milions de persones) dels alemanys tenen algun perfil virtual. El 96% de la població, a diferència del 68,7% del 2005, té accés a internet.

Una de les notes negatives ha estat l’augment dels preus de les vivendes. Això sí, ha pujat la superfície habitacional per càpita, que ha passat dels 42m² als 47m².

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search