In França, Països, Sabies que, Seccions, Setmanals

Aquesta setmana us porto un misteri que llenço a l’investigador estrella d’aquest país a veure si el pot resoldre, Carles Porta. No és ben bé un crim de què venim a parlar avui, però si la investigació d’aquest misteri s’ha emportat ja 3 vides.

Els habitants del poble francès Tonnerre fa segles que intenten descobrir sense èxit d’on prové l’impressionant cabal de la deu Fosse Dionne situat all centre de la ciutat. Un pou sense fons que van trobar les civilitzacions antigues, però que encara no s’ha aconseguit desxifrar d’on prové tal quantitat d’aigua.

Doncs bé, encara que els romans s’ho van trobar fet, van ser els primers a documentar l’existència del pou sense fons i a crear una civilització al seu voltant. Encara que no se sabés el naixement d’aquella gran quantitat d’aigua, els habitants de Tonnerre la van usar durant segles en el seu dia a dia.

No obstant això, la civilització romana no va ser l’única que la va trobar, durant segles els celtes van considerar que el pou sense fons era una font d’aigua sagrada i després els francesos ho van fer servir com a piscina pública. Resulta gairebé impensable pensar que avui dia encara ningú ha aconseguit esbrinar d’on ve l’aigua.

Tots els intents de bussejar entre els estrets passadissos del pou han fracassat, fins i tot tres bussejadors han arribat a morir en l’intent d’arribar al final de la deu, dos d’ells l’any 1974 mentre que un tercer l’any 1996.

Els esforços per aconseguir descobrir el seu origen han fet que fins i tot l’ajuntament pagui a un bussejador perquè se submergeixi en les seves aigües fins a arribar a l’origen, una missió molt perillosa que fins avui no han aconseguit ni els bussos més experts.

Malgrat que els habitants encara no hagin aconseguit desxifrar la incògnita, la deu s’ha convertit en un atractiu turístic que atreu milers de turistes. No obstant això, el perill i el risc que suposa que un bussejador intenti submergir-se en les seves aigües ha fet que, ara com ara, se suspenguin els intents de descobrir el seu misteriós origen.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search