In Actualitat, Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Coronavirus, Croàcia, Dinamarca, Espanya, Itàlia, Notícies, Països Baixos, Portugal, República Txeca, Societat, Sud-àfrica, Temes d'actualitat

Europa torna a estar en estat d’alerta global. Una nova variant, l’aprovació de la vacuna  i noves restriccions. Així es troben les coses a finals de novembre.

 

Nova variant

Els 27 estats de la Unió Europea decideixen suspendre els vols provinents del sud d’Àfrica per la nova variant de la covid-19. A primera hora de la tarda, eren ja vuit països de la Unió Europea (Alemanya, Itàlia, França, la República Txeca, Països Baixos, Àustria i Croàcia), així com el Regne Unit, els que ja havien suspès els vols provinents de Sud-Àfrica i Botswana. De fet, la Comissió Europea  proposava suspendre les  connexions aèries amb altres nacions  d’Àfrica després que hagi sorgit aquesta nova variant.

El primer país del bloc comunitari a notificar una cas ha estat Bèlgica. Es tracta d’una dona que va passar 11 dies a Egipte i que va arribar sense vacunar. El ministre de Salut, Frank Vandenbroucke ha confirmat que el positiu s’ha detectat aquest dilluns, 22 de novembre.

 

Alemanya

Aquest divendres s’ha registrat un nou rècord de contagis, amb 76.414 casos. La incidència acumulada durant l’última setmana és de 438,2 positius per cada 100.000 habitants.

“La decisió de restringir els  viatges provinents de Sud-Àfrica és necessària, proactiva, preventiva i protectiva” Jens Spahn, ministre de Salut alemany

Portugal

Portugal és el país amb més vacunats de la UE. El 87% de la població ja té la doble pauta. No obstant, aquest dijous ha anunciat un pla de contenció pensat de cara les festes nadalenques. El govern ha decidit recuperar les mascaretes, els certificats i els test obligatoris a espais tancats. També sancionarà, a partir de l’1 de desembre, a aquelles companyies aèries que deixin passar passatgers sense una prova d’antígens.

En aquest cas, la incidència en els darrers 14 dies és de 263 casos per cada 100.000 habitants. Per evitar un mes de gener fatídic, la primera setmana de 2022 serà obligatori el teletreball, els bars i discoteques hauran de tancar i les classes començaran el 10 de gener, i no el 3 com estava previst.

 

Àustria

El govern austríac ha obligat aquest dilluns als no vacunats de Covid a confinar-se a casa. El canceller Alexander Schallenberg ha confirmat la mesura, amb l’objectiu de frenar els contagis, que s’han disparat esgarrifosament: “La situació és seriosa. La quarta onada ens afecta plenament. Això és degut a la variant delta, però també a la baixa taxa de vacunació”, ha dit el canceller federal. Els no vacunats tenen prohibit anar a botigues no essencials: restaurants, bars, gimnasos, esdeveniments culturals i esportius, entre d’altres. Els menors de 12 anys queden exclosos i les escoles funcionaran amb normalitat. La policia controlarà que es compleixin les mesures i les multes arriben als 500 euros per als particulars i 3.600 euros per als establiments.

Països Baixos

El Govern holandès vol eliminar l’accés a espais públics coberts per a les persones no vacunades contra la covid-19. L’abonament que permet aquest accés actualment està disponible per a les persones que s’han vacunat, s’han recuperat de la covid-19 o han donat negatiu al virus.

Segons una proposta presentada divendres pel primer ministre interí Mark Rutte, l’última opció es vol cancel·lar. Els socis del govern de la coalició de quatre partits de Rutte van expressar la seva preocupació perquè aquesta decisió provoqui una divisió social.

L’Institut Nacional de Salut (RIVM) va informar dimarts d’un augment del 44% d’infectats respecte a la setmana anterior. Entre les mesures vigents des de dissabte es troben el tancament anticipat de supermercats, bars i restaurants, distanciament social, restriccions als esdeveniments esportius i es recomana el teletreball.

 

Espanya

Des de l’anunci de l’obligatorietat del passaport covid per entrar a bars i restaurants, l’estat espanyol va registrar 72.000 persones que es van anar a vacunar amb la seva primera dosi. Tot plegat mentre a Catalunya, divendres a hagut de fer marxa enrere amb el passaport perquè el sistema de descàrregues (a la Meva Salut) s’ha col·lapsat.

Bulgària

El país menys vacunat de la Unió Europea informava, el passat 12 de novembre, del rècord de morts diàries per coronavirus aquest dimarts. Més de 8.500 persones estan a l’hospital, incloses 734 a les unitats de cures intensives.

El país balcànic va introduir el mes passat un passi sanitari a la majoria d’espais interiors per tractar de contenir la propagació de la infecció i accelerar les vacunacions al país, on només el 30% dels adults s’han vacunat. Més de 250.000 persones han pres almenys una dosi des que el passi sanitari es va fer obligatori el 21 d’octubre.

Dades de vacunació i de casos de contagis a la UE [Font: ECDC]

Itàlia ha imposat límits per les persones no vacunades, Dinamarca estudia la mascareta obligatòria al transport públic.

 

Unió Europea

Des de Brussel·les també s’estan movent. Tenen sobre la taula la obligatorietat d’una tercera dosi per viatjar, en cas que la primera ja tingui més de 9 mesos d’antiguitat. Així doncs, sense una vacuna de reforç el passaport covid caducarà passat aquest termini.

Per la seva part, l’Agència Europea del Medicament ha donat llum verda per l’aprovació de la vacunació a menors d’entre 5 i 11 anys. Concretament, ha concedit a Pfizer-BioNTech la seva distribució.  La decisió arribar després d’un estudi fet a 2.000 menors, i d’aquests el 90% ha pogut fer front als símptomes.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search