In Actualitat, Política, Suècia

La nit de dimarts a dimecres, el Partit de l’Esquerra arribada a un acord amb el partit Socialdemòcrata perquè Magdalena Andersson fos nomenada primera ministra. Tot plegat in extremis. Aquest dimecres matí, es ratificava la notícia i la líder socialdemòcrata era nomenada primera ministra. Però tan bon punt assolit el càrrec, es topava cara a cara amb la seva primera crisi: els pressupostos.

Uns pressupostos pel 2022 que depenien del vot de l’oposició. Però fins i tot els Verds, socis dels socialdemòcrates, hi han posat pals a les rodes. Han assegurat que estaven sospesant abandonar la coalició en cas que s’aprovessin els pressupostos proposats per la dreta. 

Dit i fet. Els Verds han deixat als seus socis amb un pam de nas. Un altre possible rumb que circulava és que s’hauria d’investir novament Andersson…. però aquesta ha acabat dimitint abans. Divendres tenia reunió amb el rei, Carles Gustau, però la cita s’ha cancel·lat.

Tot això ha portat al parlament a fer una nova votació per tornar a formar govern. Un govern socialdemòcrata en minoria, sense coalicions. La votació, finalment, ha tornat a donar els mateixos vots a Andersson per ser investida. 

Cal explicar que la llei sueca no obliga a tenir la majoria a favor per investir un primer ministre. Tan sols exigeix no tenir una majoria en contra, és a dir, 175 vots en contra del total de 349 escons. S’hi han oposat 174, així que li ha anat d’un pèl. 117 han dit que sí i 57 s’han abstingut.

 

Què ha passat finalment amb els pressupostos?

Que s’han aprovat els de l’oposició: els dels conservadors, democristians i Demòcrates de Suècia. Els ultradretans tenen per primera vegada influència real en decisions de govern.

 

I per què s’ha escollit nou primer ministre?

Per la dimissió, el 10 de novembre, d’Stefan Löfven, que va ser cessat per una moció de censura. Per cert, una altra dada important: encara que Andersson serà la primera dona a dirigir Suècia, el país ha estat l’últim entre els nòrdics a fer aquest pas. Tots els altres ja han tingut dones al capdavant dels seus governs.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search