In Actualitat, Bielorússia, Europa | Unió Europea, Notícies, Política, Polònia, Societat

Després de mesos d’inestabilitat a la frontera de Bielorússia amb la Unió europea, els últims dies la situació s’ha agreujat i la Unió Europea cada cop té més clar que Lukaixenko busca fer xantatge.

Després de les diverses rondes de sancions decretades tant contra ell com contra el seu entorn per haver vulnerat els principis democràtics i els drets humans al seu país. La Unió Europea ja l’acusat de “cinisme” i d'”instrumentalitzar” les persones migrants, aquest dimarts l’ha qualificat directament de “gàngster” perquè juga “amb la vida de la gent amb propòsits polítics”. Andrzej Duda, president Polonés assegura que és un atac a la sobirania polonesa.

“La comunitat internacional ha estat monitoritzant la situació. No em refereixo només als nostres paísos veïns i altres països de l’Europa Central, també ho han fet des de l’Europa occidental. La valoració que fem d’aquesta situació és clara. El regim Bielorrús està atacant la frontera Polonesa i , per tant, indirectament, també està atacant l’UE.” Andrzej Duda, president de Polònia

La Comissió Europea també ha posat a disposició de Polònia, Lituània i Letònia pressupost d’emergència i recursos d’agències europees com Frontex, Europol i l’Agència d’Asil. Les repúbliques bàltiques han acceptat l’ajuda però Polònia no ha volgut activar cap d’aquests mecanismes. Això implicaria tenir observadors que han de respondre directament a Brussel·les sobre les actuacions de les autoritats a les fronteres.

El govern ultraconservador polonès ha creat una zona militaritzada amb fins a 11.000 soldats, ha aixecat una tanca de filat i pues, ha aprovat la construcció d’un mur i hi ha aplicat l’estat d’emergència. Es té notícia que s’han disparat gasos lacrimògens contra les persones que intenten passar a territori europeu i que s’hi impedeix l’accés de mitjans de comunicació que puguin acreditar actuacions il·legals a les fronteres.

 

Putin també ha dit la seva

Tal com recollia el nostre company Àlex Bustos pel Diari Ara, el cap d’estat rus  ha suggerit a la UE que pagui a Bielorússia perquè pari. Tot i això Aleksandar Lukashenko assegura que prendre les armes no és una opció en aquest conflicte.

“Prendre les armes a la societat moderna es un suicidi. Diga-ho amb mi, és un suicidi. (Sí que ho és) I molt més estant aquí, en mig d’Europa. Molt més si parlem de Bielorrussia. Aquí, justament, en aquest troç de terra, totes les guerres han començat des d’aquí.” Aleksandar Lukashenko, primer ministre de Bielorússia

I a l’altra banda una crsisi que obliga a la Unió Europea i el govern polonés a entendre’s per resoldre la situació. Per il·luminar una mica el camí i entendre que està passant a banda i banda de la frontera oriental de Polonia tenim amb nosaltres en Joan Pere Plaza Font, professor d’integració Europea a ESCI-UPF i l’Àlex Bustos, el nostre corresponsal a Moscou.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search