In Internacional, Rússia

La filtració dels Papers de Pandora va posar al punt de mira de l’opinió pública a molts personatges importants al món. Moltes figures conegudes arreu del món han vist com els seus noms apareixen en aquesta llista de beneficiaris de societats offshore. Dins dels països exsoviètics, destaquen persones properes a Putin, el president d’Ucraïna, el president de l’Azerbaidjan i la seva família i una suposada esposa de l’expresident kazakh. 

Qui ha aparegut de l’entorn de Putin? 

El nom més sonat és el de Svetlana Krivonogikh, suposada amant del president rus segons van informar alguns mitjans opositors, que asseguren que fins i tot tindrien una filla en comú. Aquesta netejadora de Sant Petersburg, va passar de viure en una casa comunal compartida amb altra gent a principis del segle XXI, a tenir propietats com mansions a Monaco. Estaria al costat del Casino de Montecarlo, i s’estima que val més d’un milió d’euros. 

També n’ha aparegut  Serguei Txemezov, excompany del KGB de Putin a l’Alemanya Oriental i president de la companyia estatal Rostec. Fa anys havia declarat no tenir iots ni grans propietats a entrevistes de mitjans russos, però qui si en té és la seva família, que tindrien un iot de 85 metres d’eslora i propietats a Marbella i a la Costa Brava. 

Un altre dels noms és un Putin, concretament un fill d’un cosí del president rus, Roman Putin. És membre d’un partit anomenat “Partit contra la Corrupció” i segons els papers, hauria estat fent d’intermediari per a que empresaris poguessin obtenir llicències públiques. 

Els mitjans russos no van dedicar molta atenció a aquestes persones, però si que van parlar de Volodimir Zelenski, el president d’Ucraïna, que també va aparèixer a la llista. 

 

Què suposa per al president ucraïnès aparèixer als Papers de Pandora?

És un cop principalment per a la seva credibilitat i popularitat. Recordem que ell va arribar al poder amb un fort discurs contra la corrupció i els oligarques del país i segons les dades que van fer públiques els papers de Pandora, ha sigut beneficiari de societats offshore i hauria rebut diners d’Ihor Kolomoisky, un dels oligarques més poderosos del país. 

Després de guanyar-se un nom interpretant a un president a la ficció, va aconseguir repetir la fita a la vida real. I aquest escàndol li pot passar factura, el seu partit ja no és el primer als sondejos electorals. Zelensky es va justificar dient que aquests diners “ni eren públics ni eren robats”.

 

Algú més a destacar?

També haurien sortit a la llum les propietats immobiliàries d’Ilham Aliyev i la seva familia a Londres. A la capital britànica la familia del president de l’Azerbaidjan hi tindria propietats per valor de 600 milions d’euros. Entre els beneficiaris de les societats propietàries dels immobles hi ha el propi Aliyev, les seves filles, el fill, el sogre i altres persones properes al dirigent. Destaca el cas d’Heydar Aliyev, el fill major, que amb set anys ja era propietari d’una d’aquestes societats. 

També apareix als papers de Pandora apareix el nom d’una de les esposes “no oficials” de l’expresident del Kazakhstan, Nursultan Nazarbayev.  Assel Kurmanbayeva hauria rebut prop de 25 milions d’euros a través de societats offshore registrades a les Illes Verges Britàniques. Estarien implicats en aquesta transferència dos dels seus confidents, Vladímir Ni i Vladímir Kim.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search