In Estats Units, Internacional

Eric Adams serà el nou alcalde de Nova York. L’actual president de Brooklyn derrota el republicà Curtis Sliwa de forma clara i a partir del mes de gener estrenarà càrrec. El demòcrata s’ha endut el 72,93% dels vots, pel 21,93 de Sliwa.

D’aquesta manera, serà el segon alcalde afroamericà de la ciutat de Nova York. El primer va ser David Dinkins del 1990 al 1993. La seguretat ha estat un dels grans debats a la campanya electoral, i tot i que tots dos alcaldables van tractar aquesta qüestió, finalment el triomf ha estat pels demòcrates.

 

“Vaig créixer pobre a Brooklyn i Queens. Portava una armilla antibales per protegir els meus veïns. Vaig servir a la meva comunitat com a senador estatal i president del Consell de Brooklyn”. Eric Adams, guanyador eleccions municipals de Nova York

 

Adams va començar la seva cursa electoral l’any passat superant les primàries del partit, i ha aconseguit recopilar unes donacions de nou milions de dòlars per dur a terme la campanya. Té un perfil moderat dins el partit, i la seva crítica oberta al socialisme li van valer la crítica dels demòcrates més d’esquerres, que posen èmfasi en  la seva proximitat amb la classe més rica de la ciutat.

 

Virgínia passa als republicans

Les de Nova York, però, no han estat les úniques eleccions d’aquest dimarts. També hi havia en joc la Governació de Virgínia, on els republicans han pres el poder als demòcrates. Glenn Youngkin, un empresari sense experiència política, s’imposava passada la mitjanit a Terry McAuliffe, antic governador entre 2014 i 2018.

Aquesta és la primera victòria republicana a Virgínia des del 2009.

Això suposa el primer revés electoral per l’Administració Biden des de ser elegit president dels Estats Units, en unes eleccions celebrades fa just un any.  En clau de país, el proper repte seran les eleccions legislatives d’aquest 2022, on els demòcrates es juguen el Congrés.

Nova Jersei, de camí

A Nova Jersei encara s’estan escrutant resultats, on amb el 87% de vots escrutats guanya el republicà Jack Ciattarelli amb el 49,6%, a poc del demòcrata Phil Murphy (49,5%). Nova Jersei és on Biden va guanyar, avui fa un any, a Trump. Ho va fer per 16 punts.

També hi ha hagut eleccions a Ohio, Miami i Detroit.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search