In Actualitat, Notícies, Països Baixos, Política, Regne Unit, República Txeca, Rússia

Nou escàndol amb una llista que deixa al descobert irregularitats fiscals. En aquest cas, els Papers de Pandora, una investigació periodística que ha tret a la llum noms, cognoms i actes en diferents casos

República Txeca

Un dels més sonats. I és que aquest cap de setmana hi ha eleccions legislatives en aquest país. El primer ministre, Andrej Babiš, és un dels noms dels papers de Pandora. El dirigent hauria amagat una petita fortuna a paradisos fiscals. En aquest cas, però, ha tingut la defensa pública del primers ministres d’Hongria i Polònia, Viktor Orban i Mateisz Mramiecki. Tots dos han assegurat que era una campanya de desprestigi contra Babiš. Veurem si això té alguna afectació a les urnes, aquest cap de setmana, on de moment era líder en intenció de vot.

 

Altres noms més sonats que el de Babiš

Si el primer ministre txec (la família liberal europea) n’era un, un dels seus col·legues és el president de Xipre, Nicos Anastasiades, dels populars europeus. També hi és, a la llista, el ministre de Finances dels Països Baixos, Wopke Hoekstra. De fet, Hoekstra havia criticat, en el seu moment, al primer ministre de Portugal, António Costa, per -segons ell-, malgastar diners durant la pandèmia. Ara es troba al rovell de l’ou d’aquesta situació.

Després d’això, el neerlandès no s’ha deixat pas veure per Luxemburg, aquesta setmana, on hi havia reunit l’Eurogrup. Assegura que té qüestions de govern a atendre.

 

El posicionament de la Comissió Europea

De moment, res de res. Asseguren que treballen en la transparència i que així ho han demostrat però eviten de parlar de noms concrets.

 

També hi surt el nom de Boris Johnson

Concretament, i segons The Guardian, els papers de Pandora inclouen a donants del primer ministre del Regne Unit. Un d’ells, Mohamed Amersi, qui va finançar la campanya de les darreres eleccions de 2019. El seu assessorament sobre un acord de telecomunicacions seria, després, un suborn per valor de 220 milions de dòlars per la filla del president de l’Uzbekistan. I un altre exemple és el de Lubov Chernukhin, qui ha donat 2,1 milions de lliures als conservadors des del 2012. Aquests diners haurien sortit de les estructures empresarials del seu marit, Vladimir, exbanquer rus i ministre de finances de Vladimir Putin.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search