In Actualitat, Alemanya, Notícies, Política

El partit dels Socialdemòcrates Alemany amb Olaf Scholz al capdavant ha guanyat les eleccions a Alemanya. Han obtingut un 25,7% dels vots per un 24,1% de la Unió Demòcrata Cristiana que han patit la major devallada de la seva història. Cal destacar el creixement truncat dels Verds que havien arribat a aspirar a guanayar els comicis i han quedat com a tercera força i la caiguda en picat d’Alternativa per Alemanya. També resulta important comentar la caiguda de Die Lienke, els postcomunistes han perdut més del 40% dels vots rebuts el 2017. 

Tot i que l’aritmètica permetria tant a Scholtz, candidat socialdemòcrata com a Laschet, candidat de la CDU formar govern tot apunta que serà el primer qui presideixi el govern. 

“Serà una nit electoral llarga, segur, però certament molts ciutadans han votat l’SPD perquè volen un canvi de govern i perquè volen que el nom del proper canceller sigui el d’Olaf Scholz. L’SPD ha rebut molt de suport dels alemanys i el seu mandat és que tots els temes tractats durant la campanya electoral s’implementin i fem polítiques per aconseguir-ho.” Olaf Scholz, candidat socialdemòcrata

 

Quins són els possibles pactes de govern que poden derivar-se d’aquests resultats?

A Alemanya agrada molt anomenar els tripartis per formar govern de forma original. En l’última legislatura hi ha hagut una gran coalició entre conservadors i socialdemòcràtes però amb el nou mapa s’obren noves possibilitats i combinacions

 

La formula semàfor: Vermell (SPD), Groc (FDP), Verd (Ecologistes)

Ara per ara en les negociacions que està previst que comencin el mes que ve la fórmula de Semàfor sembla la més probable. Aquest acord implicaria que Olaf Scolz seria canceller i el Partit Socialdemòcrata seria la principal força del govern acompanyada de Verds i liberals. En el debat de la nit electoral  el líder del FDP, Christian Lindner va proposar a Annalena Baerbock posar-se d’acord per negociar conjuntament tant amb SPD com CDU. La líder dels verds però va rebutjar l’oferta. 

La fórmula Jamaica: Negre (CDU), Groc (FDP), Verd (Ecologistes)

Aquesta fórmula passaria per repetir un tripartit que havia sostingut a Merkel en el passat. En aquest cas Armin Laschet, candidat de la Unió Demòcrata Cristiana seria el president i l’acompanyarien el govern verds i liberals. De fet, Christian Lindner cap visible i candidat del FDP s’ha mostrat més procliu a formar un tripartit amb la Laschet al capdavant que amb Scholz. 

La fórmula Alemanya:  Vermell (SPD), Negre (CDU), Groc (FDP)

Aquesta passaria per reeditar la gran coalició de la legislatura sortint amb l’afegit del partit liberal oferint estabilitat als dos grans partits. També representaria un canvi en la relació de poder entre conservadors i socialdemòcràtes. Tot i que els liberals ho veurien amb bons ulls la reedició d’aquest pacte sembla improbable. 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search