In Canadà, Internacional

El Canadà seguirà amb Justin Trudeau com a primer ministre però no com a líder absolut. Les eleccions d’aquest dilluns han deixat les coses tal i com estaven, amb el Partit Liberal (PLC) com a força majoritària però, justament, sense majoria absoluta.

La formació política va decidir anticipar les eleccions dos anys abans del previst amb la intenció d’aconseguir els suports suficients per governar en solitari però els resultats no els han acompanyat. La campanya electoral, de 36 dies, ha acabat donant 155 escons pels liberals a la cambra baixa, lluny però dels 170 de la majoria absoluta (però suficients per formar govern, ja que el total són 338).

Mateix resultat

Aquest resultat coincideix amb el de fa dos anys, quan al 2019 els liberals ja van guanyar. I com ara fa dos anys, el Partit Conservador ha estat qui s’ha endut la majoria del vot popular (34%, pel 311,9% dels liberals). Però no li ha servit per vèncer, i es quedarà amb 122 parlamentaris.

Trudeau s’ha mantingut al peu del canó gràcies a vèncer a les províncies del Quebec i Ontario.

Ara, coalicions

Els resultats actuals hauran de donar pas a pactes. I els liberals tindran en aquest escenari al partit de centre-esquerra Nou Partit Democràtic (NPD). La quarta força electoral, amb 26 parlamentaris (n’han guanyat dos respecte el 2019), liderats pel primer candidat de color de la història Jagmeet Singh, serà ara clau.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search