In Alemanya, Coronavirus, El reportatge, Europa | Unió Europea

A Alemanya, haver de fer quarantena pot sortir car si no s’està vacunat. Diversos estats federals del país comencen a moure fils per abolir el pagament continuat de salaris d’aquells treballadors que no estiguin vacunats i que s’hagin d’aïllar a casa per ordres oficials. L’argument, segons el ministre de Salut de Baviera, Klaus Holetschek, del CSU, és que si algú no es vacuna, no té dret al reemborsament de la pèrdua dels guanys. 

“No pot ser que la comunitat hagi de pagar-ho si s’hagués pogut evitar el risc d’infecció”.

Un pensament que comparteixen altres dirigents com Karl-Josef Laumann (CDU), ministre de salut de Renània del Nord-Westfàlia.

“L’onada actual és una pandèmia dels no vacunats” i “si algú es pren la llibertat de no ser vacunat, s’haurà d’atendre a les conseqüències que se’n derivin”.

A Baden-Württemberg, que generalment prepara les restriccions més dures de tot el país per a les persones no vacunades, té previst aturar la cobertura salarial a partir del 15 de setembre i Renània Palatinat seguirà la mateixa línia a partir de l’1 d’octubre. Hesse i Mecklenburg-Pomerània sembla que podrien prendre la mateixa direcció. I la ministra de Salut de la Baixa Saxònia, Daniela Behrens (SPD), també vol aturar els pagaments a partir de mitjans d’octubre, quan considera que tothom haurà rebut una oferta de vacunació. Decisions totes elles que venen recolzades pel ministre de Salut d’Alemanya, Jens Spahn (CDU).

Visions oposades

Tanmateix, també hi ha veus discrepants. A Berlín, el govern estatal sembla que no té intenció de cancel·lar els pagaments per a persones no vacunades, i Hamburg tampoc tindria plans en aquest sentit. El polític sanitari de l’SPD, Karl Lauterbach, va piular a Twitter que creu que les pèrdues salarials per a persones no vacunades són un error. Diu que encara no s’ha arribat a tothom amb la campanya de vacunació.

Què hi diu la llei?

Legalment, el final del pagament continuat dels salaris està cobert. La Llei de protecció contra les infeccions, exclou explícitament el dret a la indemnització per pèrdua d’ingressos si la quarantena s’hagués pogut evitar mitjançant una vacuna recomanada. Aquesta llei pressiona clarament la societat no vacunada i treu a la llum un dels debats de més actualitat. Vacuna obligatòria: Sí o no? És constitucional? Vulnera els drets fonamentals? S’ajusta a la legalitat ordinària?

La vacunació obligatòria a Europa

La vacunació obligatòria és una patata calenta que cap govern vol subjectar, però Europa de mica en mica comença a fer passos en aquesta direcció. Aquest incentiu alemany n’és un exemple, però queda lluny d’Itàlia que es veu amb unes mans prou robustes per plantejar l’obligatorietat de la vacuna a tota la població quan la situació ho permeti. A Itàlia la immunització ja és obligatòria per sanitaris i professors i a França tot el personal essencial en contacte amb el públic ha d’estar vacunat si no vol que se li retiri el sou. A banda d’aquests casos més concrets, 21 països de la UE exigeixen el certificat Covid per accedir a concerts, espectacles, casaments, bars o piscines. A Espanya, quatre comunitats autònomes (Galícia, Andalusia, Cantàbria i Les illes Canàries) han intentat seguir el mateix camí, però els tribunals superiors de justícia han considerat que la prova de vacunació no es pot fer servir com a salconduit.

Mohammad Sharif Razai, de l’Institut d’Investigació de Salut de St. George’s, de la Universitat de Londres, creu que l’obligatorietat de la vacuna probablement augmentarà el rebuig cap al vaccí i l’incompliment de les mesures de seguretat com el distanciament físic o l’ús de mascaretes.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search