In Actualitat, Noruega, Notícies, Política

El Partit Conservador d’Erna Solberg va trencar, ara fa vuit anys, amb una hegemonia laborista que es remuntava des de 1927. Sempre primera força en vots, i formant govern 57 anys dels darrers 90, aquesta formació podria ara recuperar el seu paper i relegar els conservadors del lideratge.

Solberg ha tingut el suport de coalició dels Liberals i els Democristians, però ara no en tindria prou per repetir. L’aliança d’esquerres entre els Verds i el Partit Roig donaria suport als laboristes. Segons les últimes enquestes, els Laboristes serien la força més votada amb el 23,5% de l’electorat, mentre que els Conservadors obtindrien el 20%. El Partit de Centre (qui per un breu període de temps somiava en guanyar) seria tercer, amb el 13,5%.

Els mals que persegueixen a Solberg

La gestió pandèmica ha anat a bon ritme. El 61% dels noruecs ja té la pauta completada, anant més ràpid que els veïns suecs i finlandesos. Però la desigualtat econòmica, que no para de créixer, i reformes al sector públic que no han agradat, poden deixar els conservadors amb un pam de nas. A més a més, Solberg no ha tingut la major de les popularitats durant la pandèmia, i de fet va ser multada per saltar-se unes restriccions que ella mateixa havia creat.

 

La coalició laborista

De guanyar, els laboristes ho faran per un marge estret. Així doncs, hauran de buscar socis. El Partit de Centre podria ser una opció, però si acaben sent la tercera força les seves condicions seran més elevades. L’Esquerra Socialista també espera veure millorada la seva representació, i tampoc vendria les seves exigències a qualsevol preu.

Sigui com sigui, totes les formacions hauran de fer front a les polítiques en el canvi climàtic i la regulació del sector petrolífer, un dels temes estrella d’aquestes eleccions. L’actual govern ha proposat revisar a l’alça la fiscalitat d’aquesta qüestió, on hi treballen 160.000 treballadors (i suposa el 40% de les exportacions noruegues).

Mentre els conservadors i els laboristes defensen el sector petrolífer d’aquí al 2050, els Verds volen que s’acabi al 2035. Per això, una coalició entre aquesta formació i els laboristes ja ha estat descartada pels segons.

Recommended Posts
Comments
pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search