In Actualitat, Noruega, Notícies, Política

Els candidats (per thelocal.no)

El portal noruec fa una descripció de cada candidat, del seu partit i de les opcions de cara les eleccions de dilluns.

 

Erna Solberg

Partit: partit  conservador (H –  Høyre ) 

Edat:  60

Funció actual : primera ministra de Noruega des del 2013 i líder del partit conservador des del 2004

 

 

Antecedents : procedent de la ciutat del sud-oest de Bergen, la primera ministra Erna Solberg ha estat en política des que va exercir com a membre adjunt a l’ajuntament de la seva ciutat natal a finals dels anys setanta. Llicenciada en Ciències Polítiques per la Universitat de Bergen, és diputada des del 1989. Solberg té dos fills amb el seu marit Sindre Finnes, un home de negocis i antic polític del partit conservador.

Antecedents del partit: els conservadors han estat al poder des del 2013 tant en governs majoritaris com minoritaris. Els conservadors són un partit liberal econòmic tradicional, amb polítiques alineades amb impostos més baixos i un petit govern més enfocat que el conservadorisme social o religiós. Actualment, el partit té possibilitats externes de romandre al govern i  les enquestes actuals esperen que obtinguin poc més del 20% dels vots . 

Nombre de diputats: 45

Nombre de diputats previstos:  37 

 

Jonas Gahr Støre

Partit : Partit Laborista (AP –  Arbeiderpartiet ) 

Edat : 61 anys 

Funció actual:  líder del partit laborista des del 2014 

 

 

Antecedents:  Després d’haver estat ministre d’Afers Exteriors i ministre de Salut del govern de Jens Stoltenberg, Støre va assumir el càrrec de líder laborista quan Stoltenberg va marxar per ocupar el càrrec de secretari general de l’OTAN. Nascut a Oslo, Støre, que va estudiar a la London School of Economics i a la Universitat Paris-Sorbonne, parla francès amb fluïdesa. Està casat amb la sociòloga Marit Slagsvold, amb qui té tres fills. Tot i que els laboristes estan en curs d’obtenir els seus pitjors resultats electorals des del 1924, s’espera que Støre assumeixi el càrrec de pròxim primer ministre de Noruega. 

Antecedents del partit : el partit està en curs d’assegurar-se al voltant del 23% dels vots i probablement formarà un govern majoritari o minoritari amb el Partit del Centre i el Partit d’Esquerra Socialista. Partit socialdemòcrata en el clàssic motlle escandinau, el laborisme ha passat una gran majoria dels anys de la postguerra al govern. 

Nombre de diputats:  49 

Nombre de diputats previstos:  43 

 

Trygve Slagsvold Vedum

Partit:  Centre Party (SP –  Senterpartiet )

Edat : 42 

Funció actual : líder del Partit del Centre des del 2014 

 

 

 

 

Antecedents : Trygve Slagsvold Vedum és el líder del partit des del 2014 i es podria considerar un veterà parlamentari en aquest moment, havent estat diputat des del 2005 i ja havia ocupat anteriorment el càrrec de ministre d’Agricultura. 

Antecedents del partit:  el partit havia intentat aconseguir una majoria parlamentària amb només els laboristes per a aquestes eleccions, però aquest somni sembla estar mort i enterrat. En el seu lloc, esperaran aconseguir un govern majoritari o minoritari amb els laboristes i el partit socialista d’esquerra. El Partit del Centre té els seus orígens en els moviments polítics iniciats per agricultors i pescadors a la dècada de 1920; el seu nom original és Bondepartiet (El Partit dels Camperols o Camperols). En la seva forma moderna, el partit té una perspectiva centrista agrària, dóna suport a la propietat privada i a la descentralització i està en contra de la pertinença de Noruega a la UE.

Nombre de diputats:  20 

Nombre de diputats previstos:  27

 

Sylvi Listhaug

Partit:   Partit del Progrés (FRP –  Fremskrittspartiet )

Edat : 43

Funció actual:  líder del Partit del Progrés des del 2021

 

 

 

Antecedents:  Sylvi Listhaug, antiga professora d’Ålesund, a l’oest de Noruega, és relativament nova en el càrrec de líder del Partit del Progrés, ja que només va prendre el relleu a Siv Jensen al maig. Ja ha tingut diversos rols ministerials i ha estat batejada com a estrella en ascens del Partit del Progrés i de la política de dretes a Noruega i és diputada des del 2017.

Antecedents del partit:  fundat als anys setanta, el Partit del Progrés ha augmentat la seva influència, com els moviments nacionalistes de gran part d’Europa, durant els anys 2000 i 2010, i el 2013 va formar part per primera vegada d’un govern noruec. La festa és la més a la dreta de tots els partits principals de Noruega. El Partit del Progrés va deixar el govern el 2020 en protesta pel retorn de les núvies Isis a Noruega, però segueix sent el tercer partit més gran del parlament noruec amb 26 representants.

Places actuals : 26

Nombre de diputats previstos: 28

 

Audun Lysbakken

Partit: Partit de l’esquerra socialista (SV –  Ventreparti socialista )

Edat : 43 

Funció actual : líder del partit d’esquerra socialista des del 2012

 

 

 

 

 

Antecedents:  Lysbakken, antic periodista, prové de Bergen, on va participar en moviments anti-UE d’esquerres i va ser el líder de l’ala juvenil de SV a finals dels anys noranta. Va ingressar al parlament com a representant de Hordaland el 2001 i va exercir de ministre d’Igualtat sota Stoltenberg, tot i que es va veure obligat a renunciar a aquest càrrec per un escàndol d’ús indegut de fons públics.

Antecedents del partit : format originalment per una coalició de partits socialistes més petits i candidats independents, SV és ara un partit socialista democràtic principal a l’esquerra laborista, però no tan a l’esquerra com el partit vermell. 

Les qüestions clau del partit d’esquerra socialista són un sector públic robust, un fort estat del benestar i una política ambiental. Tot i això, no participen al govern des del 2013. Sembla que canviarà, ja que s’espera que formin una coalició dirigida pels laboristes amb el Partit del Centre.

Nombre de diputats: 11

Nombre de diputats previstos:  16 

 

Guri Melby 

Partit:  liberal (V –  Venstre )

Edat:  40 

Funcions actuals: líder del partit liberal des del 2020, ministra d’Educació des del 2020

 

 

 

 

 

Antecedents:  política de carrera del sud de Trøndelag, Melby ha estat involucrada en la política des del 1999 i ha representat Oslo des del 2017. Va assumir el càrrec de líder del partit liberal després de vèncer al ministre de Cultura Abid Raja a la màxima ocupació l’agost del 2020. 

Antecedents del partit:  Venstre, centrista i socialment liberal, és el partit més antic de Noruega, fundat el 1884. Els seus valors bàsics són el suport a les petites empreses, l’educació, l’estat del benestar i, de vegades, la llei i l’ordre. El partit és probablement el més partidari de la immigració i de la UE dels principals partits de Noruega. No obstant això, malgrat la postura pro-UE, el partit no defensa la plena adhesió a la UE, en lloc d’una major cooperació europea. 

El partit és oficialment al govern o no al govern, però dóna suport a la coalició de centre-dreta de Solberg des del 2013. 

Diputats actuals: 8 

Nombre de diputats previstos: 8 

 

Kjell Ingolf Ropstad 

Partit: Partit  Demòcrata Cristià (KrF – Kristelig Folkeparti)

Edat: 36 anys 

Funcions actuals: líder del Partit Demòcrata Cristià des del 2019, ministre de les famílies des del 2019

 

 

Antecedents: el  líder Kjell Ingolf Ropstad és diputat des del 2009 i líder del partit des del 2019. Actualment exerceix de ministre de famílies. Recentment ha estat embolicat en un escàndol immobiliari després que es va revelar que havia rebut habitatge parlamentari gratuït des del 2009 fins al 2020. 

Antecedents del partit:  essencialment un partit de centre-dreta socialment conservador, la plataforma política dels demòcrates cristians es basa en els valors cristians tradicionals. El partit també considera l’ajuda als països en desenvolupament i els problemes mediambientals com a àrees clau. Des del 2013, el partit ha donat suport formal i informal al govern del primer ministre Solberg.  

Seients actuals:  8 

Places previstes:  3

 

Une Bastholm

Partit: Partit  Verd (ODM –  Miljøpartiet De Grønne )

Edat:  35 anys 

Rol actual:  líder del partit verd des del 2020 

 

 

 

 

Antecedents : Une Bastholm lidera els Verds i és l’únic membre del partit del parlament. Abans, era empresària i activista ambiental. Bastholm prové de Trondheim i va estudiar política a la Universitat d’Oslo, la Universitat de Potsdam i la Universitat Aberystwyth de Gal·les. 

Antecedents del partit:  fundats el 1988, els Verds es defineixen com a desvinculats de la política de la coalició vermell-blau, dient que consideren que la divisió “gris-verd” és més important. Tot i que només tenen un escó al parlament, els Verds tenen representació en diversos governs municipals de Noruega i poden influir significativament en el resultat de les eleccions generals. El partit dóna suport a l’agricultura orgànica, la innovació, la indústria sostenible i el benestar dels animals.

Nombre actual de places:  1 

Places previstes:  8 

 

Bjørnar Moxnes 

 

Partit:  Red Party (R –  Rødt )

Edat : 40

Rol actual:  líder del partit vermell des del 2012 

 

 

 

 

Antecedents : Moxnes ha estat líder del Partit Vermell durant nou anys i és l’únic representant parlamentari del partit. Moxnes va estudiar sociologia a la Universitat d’Oslo i s’oposa molt al capitalisme i a la Unió Europea. 

Antecedents del partit : el partit vermell es troba més a l’esquerra de qualsevol dels partits de Noruega. El Partit Roig defensa la substitució del capitalisme pel socialisme. Només han tingut un candidat al parlament, i això va ser a les eleccions generals del 2017.

Seients actuals : 1 

Nombre de places previstes : 9 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search