In Actualitat, Cultura, França, Societat

La història napoleònica sembla estar sempre al peu del canó. Si tot just fa poc més de dos mesos es commemorava el centenari de la mort de l’emperador francès, avui el protagonista és un dels seus generals, César Charles Etienne Gudin. Aquest militar va ser mort el 1812 al camp de batalla a Smolensk, Rússia. I és des d’aquest país des d’on, aquest 13 de juliol de 2021, tornarà a casa. S’ha previst que es faci una cerimònia molt senzilla a la seva arribada a l’aeroport de Bourget.

Un dels promotors en la cerca i troballa del cos de Gudin va ser l’antic legionari d’extrema dreta, Pierre Malinowski. Ell havia sol·licitat celebrar la cerimònia als Invàlids, on hi ha enterrat Napoleó. També volia la presència dels presidents de França i Rússia, Emmanuel Macron i Vladimir Putin, respectivament. Tot i un acord inicial de tots dos mandataris, el refredament de les relacions entre ells ha trencat la idea i l’executiu francès farà només un homenatge simbòlic (que s’havia de fer el 5 de maig, durant el bicentenari de la mort de Bonaparte).

Així doncs, tot i la concessió del govern a fer aquest homenatge, no serà com Malinowski volia. També s’ha mostrat decebut Albéric d’Orléans, descendent directe de Gudin.

La cerimònia es farà a l’aeroport i hi prendrà part la ministra delegada de Memòria i Antics combatents, Geneviève Darrieussecq, així com membres de l’associació Paris Napoléon 2021. Les despulles seran enterrades a la cripta família, a tocar de Montargis.

Un general històric

El cos de Gudin va ser descobert ara fa dos anys, el juliol de 2019, a la mateixa ciutadella de l’esmentada ciutat russa. Segons declaracions a France Info, l’historiador en cap de la “revue napoléonienne”, David Chanteranne, ja assegurava que es tractava d’una gran descoberta. El militar va ser a la batalla de Basilea (Suïssa) el 1799 i a la de Wagram (Àustria), el 1809. Va ser considerat un dels pioners dels comandaments, els grups reduïts de soldats que atacaven l’enemic per sorpresa.

La campanya de Rússia, el seu final
Gudin va ser ferit a la batalla de Valoutina Gora, a tocar de Smolensk. Allà va perdre la seva cama com a conseqüència d’una bala de canó. Moriria tres dies més tard, el 9 d’agost del mateix 1812. El seu nom actualment es troba entre els molts inscrits a l’Arc de Triomf de París.

 

 

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search