In Amèrica del Nord, Estats Units, Europa i el Món, Internacional

El president del país nord-americà Joe Biden va viatjar a la Cimera del G7 a Cornwall, Gran Bretanya. Una cimera molt esperada que va deixar moltes imatges de trobades amb líders internacionals que feia mesos que no vèiem per la pandèmia i que sembla que va acabar amb un acord.

 

Són 8 els dies que Joe Biden ha trepitjat terra europea (tot i que Regne Unit ja no és Europa) i ha marxat amb l’acord que esperava a la butxaca. Malgrat les divisions dins del G7 sobre la manera d’actuar enfront de la Xina, el president dels EUA ha aconseguit arrencar un acord per a llançar un gran pla d’infraestructures, en resposta al megaprojecte xinès “One Belt, One Road” (Una ruta, un cinturó).

Amb aquest pla Pequín pretén revitalitzar la Ruta de la Seda mitjançant la modernització d’infraestructures i telecomunicacions.

El projecte del G7 ha estat batejat com “Build back better for the world” (Reconstruir millor per al món) i vol respondre a les necessitats d’infraestructures de països d’ingressos mitjans i baixos de Llatinoamèrica, el Carib, Àfrica i l’Indopacífic.

El Regne Unit va ser la primera escala a la seva gira Europea. Allà a part de reunir-se amb els altres membres del G7: Boris Johnson (Regne Unit), Emmanuel Macron (França), Angela Merkel (Alemanya), Justin Trudeau (Canadà), Mario Draghi (Itàlia), Yoshihide Suga (Japó) i en representació a Europa Charles Michel (UE), també van ser rebuts al Castell de Windsor, acompanyat de la seva dona Jill Biden, per la reina Isabel II. 

 

Més tard, va viatjar a Brussel·les per la cimera de l’OTAN. Una cimera i organització mundial de la qual es va voler deslligar el seu antecessor, Donald Trump. Allà va fer un clam que l’Aliança Atlàntica té una “importància crítica” per als interessos estatunidencs i que l’article 5 del Tractat, la pedra angular de l’organització que estipula que un atac contra un dels aliats és un atac contra tots, “és una “obligació sagrada” per a la Casa Blanca. Va proclamar: “Vull que tota Europa sàpiga que els Estats Units està de retorn”. 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez va tenir el seu primer contacte amb el nou president dels Estats Units, tot i que va ser una conversa molt breu a un dels passadissos. 

Finalment a Ginebra es va trobar amb el seu homòleg rus Vladímir Putin. Una trobada molt esperada després de les acusacions i tensions que s’han produït entre els dos.

Una reunió esperadíssima i que finalment va resultar positiva. Com a primer pas, els EUA i Rússia han acordat restablir els respectius ambaixadors a Moscou i Washington. A part de parlar sobre la relació bilateral, tots dos també han tractat altres afers internacionals d’interès com Síria, l’Afganistan, Ucraïna, Bielorússia i l’Àrtic.

Biden ha comentat que la conversa ha estat “positiva” i “sense amenaces”. En la mateixa línia, Putin ha destacat que la reunió ha estat “constructiva” i “no hi ha hagut cap hostilitat”.

 

 

 

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search