In Grècia, Lituània, Tema de la setmana

El passat diumenge, un avió que anava d’Atenes a Vílnius va ser obligat a aterrar a Minsk per una suposada amenaça de bomba. A la nau s’hi trobava Roman Protassevitx, un opositor a Lukaixenko, i la seva parella, ambdós van ser detinguts per la policia bielorussa.

Bielorússia havia culpat a l’organització palestina Hamas de l’amenaça de bomba. Hamas ha negat qualsevol vinculació amb els fets. La policia bielorussa no va trobar els explosius, però va detenir a Protassevitx, que s’enfronta a una possible condemna de fins a 15 anys de presó.

Aquesta maniobra ha despertat la indignació de Brussel·les, que ha acordat tancar l’espai aeri europeu a Bielorússia i preparen represàlies econòmiques. El Regne Unit també ha pres mesures contra Minsk i també ha tancat el seu espai aeri als avions bielorussos.

Qui és Roman Protassevitx?

Ha sigut una de les veus més importants de l’oposició bielorussa des de fa uns deu anys. Quan tenia només 16 anys es va convertir en una persona coneguda entre els crítics al govern per una foto que li van fer mentre el detenien en una manifestació. El van expulsar de l’escola per haver participat en protestes i anys més tard el van expulsar de la universitat quan estudiava periodisme per haver participat en una manifestació no autoritzada. Això no el va aturar d’haver col·laborat amb alguns mitjans bielorussos i de ser una de les principals veus del canal de Telegram Nexta. Aquest canal és un dels més populars a escala mundial i el més seguit en rus.

Bielorússia fa 27 anys que viu sota el règim d’Aleksandr Lukaixenko, que té el sobrenom de “l’últim dictador d’Europa”. A les últimes eleccions a l’estiu del 2020 va guanyar amb un 80% dels vots, no sense acusacions de frau per part de la comunitat internacional i de l’oposició. Des de llavors la repressió contra oposició i premsa s’ha incrementat. La major part de l’oposició es troba actualment empresonada o a l’exili.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search