La Xina i els Estats Units, els dos països més contaminants del món, van anunciar diumenge passat el seu compromís conjunt per frenar el canvi climàtic i per “reforçar la implementació” de l’Acord de París de 2015.
Després d’un parell de dies de reunions a Xangai, els enviats especials dels Estats Units i de la Xina per tractar el tema, John Kerry i Xie Zenzhua, van publicar un comunicat en el qual han assegurat que els dos països revisaran i milloraran les accions climàtiques que s’estan duent a terme. Han deixat clar que tots do han de cooperar per “identificar i abordar els desafiaments i oportunitats” d’aquesta crisi mundial.
Currently, the United States uses far more fossil fuels per person than almost any other country in the world, although China is quickly narrowing the gap. https://t.co/z9eon6KKnq pic.twitter.com/9llmM9JXfQ
— NYT Climate (@nytclimate) April 25, 2021
Sense acords definits
De moment, no han concretat cap acord. Pel que diuen en el comunicat, tots dos s’han compromès a participar a la convenció de l’ONU per al Canvi Climàtic i l’Acord de París. També volen reduir dràsticament les emissions de gasos d’efecte hivernacle abans de la COP26. Aquesta trobada se celebrarà a Glasgow el proper novembre, i ajudar econòmicament als països en vies de desenvolupament en la seva transició a l’energia baixa en carbó.
Countries with the greatest installed capacity of wind power, in megawatts:
China – 236k
United States – 105k
Germany – 61k
India – 37k
Spain – 26k
United Kingdom – 24k
France – 17k
Brazil – 15k
Canada – 13k
Italy – 11k— Statistics 📊📈 (@stats_feed) April 24, 2021
Tampoc hi ha compromisos vinculants
De fet, el mateix Kerry ha advertit que, tot i que sembla que els acords a què han arribat són “forts”, caldrà veure si es tradueixen en accions reals o queden en paper mullat. Tot i així, després de les tensions que hi ha hagut entre la Xina i els Estats Units durant l’administració Trump i també en els últims mesos és significatiu que els dos països hagin acceptat seure per tractar just aquest tema. I que, a més, ho han fet a escassos dies de la cimera virtual del clima organitzada pel president dels EUA Joe Biden, que ha començat avui mateix i acabarà demà.
Biden ha convidat a 40 líders mundials, entre ells al president Xi Jinping, que va confirmar la seva assistència el dia abans. Però tot i que es preveu que els països que participin anunciaran els seus objectius climàtics, el viceministre d’Afers Exteriors xinès, Li Yucheng, ja ha advertit que la Xina no ho farà perquè en un país tan gran les promeses “no són tan fàcils de complir”.
No obstant això, la portaveu del Ministeri d’Exteriors xinès, Hua Chunying, ha dit que el president xinès pronunciarà un “discurs important”. Estarem pendents del que passi a la cimera.