In Actualitat, Àfrica, França, Notícies, Política, Ruanda, Societat

En el passat mes i mig aproximadament, han sortit a la llum dos informes nous sobre la participació de l’Estat francès en el genocidi de la població tutsi de principis dels 90.

A finals de març es va fer públic un informe encarregat per Macron sobre la responsabilitat de França en el genocidi de Ruanda. Segons declaracions al diari El País de Vincent Duclert, director de l’equip d’historiadors que investigaven el genocidi, França va contribuir sense saber-ho en el procés genocida.

La investigació francesa exposa que l’Estat no va ser còmplice en el genocidi de forma directa. Es tractaria, doncs, d’una mena “complicitat involuntària” deguda al  suport a la dictadura que hi havia a Ruanda per part del Govern francés.

 

Una responsabilitat a mitges?

L’aparença és aquesta, la d’una responsabilitat compartida. L’historiador exposa que hi ha responsabilitat per la ceguera de l’Estat, el qual no va veure que s’estava orquestrant una neteja ètnica dels tutsis per part dels hutus.

Tot i així no considera a França còmplice. La clau rau en que l’Estat no va impulsar ni va mostrar voluntat de participar en la persecució dels tutsis. Seria en tot cas una culpa per omissió i desconeixença, la qual és motivada per les assumpcions colonials.

Es tracta d’una línia molt fina entre la complicitat i la voluntat. És una justificació que assumeix cert grau de culpa de forma gairebé naïf i que no deixa a tothom satisfet.

Ara, The Guardian es fa ressò d’un informe redactat pel despatx d’advocats nord-americà Levy Firestone Muse i encarregat per Ruanda. El document considera l’Estat francès com a col·laborador i l’acusa de no fer res per aturar la matança.

Segons aquest l’informe americà els anys abans del genocidi, els funcionaris francesos van armar, assessorar i protegir el govern ruandès, sense tenir en compte les polítiques deshumanitzadores d’aquest cap a la població tutsi

Es tracta de dos documents claus en les relacions entre França i Ruanda, que apunten a graus diferents de culpa del país europeu sobre un dels genocidis més cruents i silenciats.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search