In Internacional, Txad

Mor el president del Txad, Idriss Déby. Ho fa com a president reelegit i al front de batalla que l’exèrcit té al nord de l’Estat. En aquesta zona s’enfronta al grup rebel anomenat Front per l’Alternança i la Concòrdia. Així anunciava la seva mort el portaveu de l’Exèrcit:

La constitució, el govern i el parlament han quedat dissolts i s’ha anunciat el nou president. Serà el seu fill, Mahamat Idriss Déby, de 37 anys. Fins fa poc, estava al capdavant de la Direcció de Forces de Seguretat que s’encarregava de la protecció del seu pare.

El nou president es posa davant d’una junta militar, i es preveu que gestioni una transició que durarà 18 mesos, després dels quals han assegurat que se celebraran unes eleccions “lliures, democràtiques i transparents”.

 

Eleccions poc regulars 

Regular es tracta d’un adjectiu que normalment no ha acompanyat els comicis d’aquest país africà. En les passades eleccions de l’11 d’abril, on va ser reelegit Déby per majoria, tres dels principals líders de l’oposició es van retirar per les pressions rebudes. Déby duia 30 anys al govern i acabava de ser reelegit.

El seu mandat s’havia caracteritzat, principalment, per l’autoritarisme, la persecució de la dissidència i la complicitat amb Occident. Déby va arribar al poder després d’un aixecament armat l’any 1990 i des d’aleshores es va posicionar com un aliat occidental, en especial de França.

L’interès d’Occident en la zona no es limita només a Txad sinó a tot el cinturó del Sahel, un espai clau en la lluita contra el jihadisme de Boko Haram i de l’Estat Islàmic. França ha recolzat militarment el país i la mort del president ha aixecat la preocupació.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search