In Internacional, Japó

El Japó i Fukushima tornen a ser portada. Aquest dimarts, el govern japonès va anunciar que alliberarà al mar, de forma gradual, més d’un milió de tonelades d’aigües residuals. Aquestes provindran de la central nuclear.

El motiu: es creu que és la millor opció enfront la manca d’espai per seguir acumulant líquids. Com a contrapartida, garanteixen que es vetllarà per la seguretat en tot moment.

 

Fase de dos anys

Aquest procés encara no ha començat. Està previst que ho faci d’aquí un parell d’anys i que duri durant diverses dècades. No serà un procés ni fàcil ni àgil. Així ho explicava el primer ministre, Yoshihide Suga.

 

Fukushima segueix a l’ordre del dia 

Que Fukushima segueix sent portada ens ho diuen diferents referents. Per exemple, l’11 de març del 2011 com la central nuclear va patir un terratrèmol que es va convertir en tsunami i va provocar la mort de 19.000 persones. Es tractava, aleshores, del pitjor desastre nuclear des de Txernòbil. Ara, 10 anys més tard, el problema recau en aquestes aigües residuals.

Uns mil tancs acumulen 1.25 milions de tonelades d’aquesta aigua, que s’ha fet servir per refrigerar la planta de Fukushima. Aquesta, es mescla amb aigua de la pluja i també d’aigües subterrànies contaminades.

Tepco, la Companyia d’Energia Elèctrica de Tòquio fa temps que avisa que cada dia suma 140 tonelades noves, i que aviat no tindrà més espai. De fet, l’any que ve ja no en tindria més.

Un problema gros

La qüestió ens porta a veure certs problemes. Aquest líquid ha estat tractat per un sistema avançat de processament. Aquest pot eliminar tot el material radioactiu amb excepció del triti, que en petites dosis no fa mal a les persones però sí a grans quantitats. Aquest isòtop d’hidrogen serà depurat abans d’abocar les aigües al mar, pel què l’Agència Internacional de l’energia Atòmica recolza la iniciativa. Però s’ha de fer urgentment abans no es quedin sense espai d’emmagatzematge.

Opinions contràries

I aquesta no és cap excepció. Les comunitats pescadores locals no veuen amb bons ulls aquest procés. Creuen que engegaran en orris tota la feina feta els darrers anys, on han recuperat la confiança dels clients sobre el seu peix. 

La sucursal de Greenpeace al Japó també ha criticat la decisió. Consideren que es vulneren els drets humans i els seus interessos. Que hi hauria certs riscos de radiació que “s’estarien passant per alt”.

I les crítiques no només arriben des del Japó. Països veïns com La Xina, Taiwan o Corea del Sud també han arrufat les celles. Volen que Tòquio actuï de forma responsable. Veurem com acaba tot.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search