In El reportatge

480.000 obres d’art. Tot un museu, i les delícies de milions de persones. El Louvre, ara, en format digital. El què sembla la contraportada d’un llibre és una de les notícies més recents que el món artístic ens porta. La reinvenció en essència pura per un museu que ha patit com tothom els estralls de la covid-19. La pandèmia l’ha tancat, l’ha deixat obrir de nou…per seguir fent la guitza. Va haver de tancar a l’octubre altra vegada i de moment no ha pogut reobrir. I ara, han estat els encarregats del museu els que han volgut anar per davant de la pandèmia. 

Així doncs, ha publicat una base de dades online molt exhaustiva i detallada de la majoria del seu catàleg d’obres. Tres quartes parts del seu total. La pàgina web, disponible en anglès, francès, xinès i castellà, ha provocat una autèntica passió i s’ha vist col·lapsada de tanta demanda. Sota el títol “Viatja de la mà del Louvre”, l’oferta passa per articles, podcast, concerts o experiències virtuals, així com la visita interactiva a algunes sales, possible gràcies a una reconstrucció digital en 3D.

Dominique de Font-Réaulx, conservadora del Louvre, ha assegurat que es tracta d’un esforç divulgatiu que s’anirà ampliant. “Hem intentat obrir els espais del Louvre, explicar històries… És una eina de democratització increïble”, ha dit. És la part bona del 2020 i la pandèmia creu.

Un museu de rècord

El Louvre va ser el museu més visitat del món el 2019. Va rebre 9,6 milions de persones, i això que van ser menys que el 2018. Supera els museus del Regne Unit, que és el país que té més presència en el top 20 mundial, gràcies al British Museum, el Tate Modern, el National Gallery, el Museu d’Història Natural i companyia.

El museu francès per excel·lència ha tingut com a “rivals” el Museu Nacional de la Xina de Pequín, els Museus Vaticans de Roma o el Metropolitan de Nova York. Els 9,6 milions del Louvre són del total dels 105 milions de persones que van trepitjar un museu de qualsevol banda del món durant el 2019. 

En canvi, el 2020 la pàgina web del Louvre va acollir 21 milions de visites, una xifra rècord, per la baixada del 72% de la presència física a les instal·lacions, per raons òbvies. El descens en ingressos va ser de 90 milions d’euros.

Ara, obres com “La Gioconda”, el Codi d’Hammurabi, la Victòria de Samocràcia, la Venus de Milo, “La Llibertat guiant el poble“, l'”Escriva assegut” o “Les noces de Canà” es poden veure a través de les pantalles. I encara que sembla que això es quedarà, no podrà mai suplir la bellesa de l’art vista per l’ull directament. Però, mentre no es pugui recuperar, les obres del Louvre s’han negat a quedar en segon pla i han decidit sortir i mostrar-se al gran públic.

 

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search