In Actualitat, Països, Regne Unit

La casa reial britànica està de dol. Aquest divendres ha mort Felip d’Edimburg, marit de la reina Elisabet II. Felip venia de ser ingressat durant un mes a l’hospital on hi va entrar amb molèsties cardíaques.

El Príncep Felip, de 99 anys, ha mort aquest matí, segons ha comunicat el Palau de Buckingham.

Tot i que va néixer a Grècia, ben aviat va sol·licitar la nacionalitat britànica i va rebre el títol de Duc d’Edimburg al contraure matrimoni amb la reina Elisabet II, amb qui ha estat casat més de 70 anys i ha tingut quatre fills.

Felip ha mort a l’hospital King Edward VII de Londres, on va ser traslladat la nit de dimarts des del Castell de Windsor, on estaba confinat des de l’inici de la pandèmia. A principis d’any ja havia estat ingressat per precaució.

 

De Corfú a Londres

Fill petit del príncep Andreu de Grècia i la princesa Alícia de Battenberg, Felip d’Edimburg va néixer 10 de juny del 1921. Felip d’Edimburg era príncep de Grècia i Dinamarca, però el seu camí no el conduiria  a cap d’aquests dos països. La tieta de Felip era Maria Bonaparte, princesa de Grècia i Dinamarca i besneta de Napoleó i amiga de Sigmund Freud.

Va esudiar a l’internat Cheam School, A Anglaterra Inglaterra, un any al  Schule Schloss Salem d’Alemanya, (en època d’Adolf Hitler i la seva teoria racista). De fet, algunes de les seves germanes van ser vinculades a entorns nazis.

Un cop va assolir va nacionalitat britànica (l’any 1947, seguint el consell de Louis Mountbatten, tiet seu), va servir a la Marina  Reial britànica. El casament reial va ser el 20 de novembre de 1947, quan Isabel II tenia tan sols 21 anys, mentre que l’aleshores Felip de Grècia en tenia 26. Un dels fets destacats del seu matrimoni va ser la seva renúncia prèvia a la religió ortodoxa, així com la seva lleialtat a Grècia. Un cop casats, va passar el 1955 al rang de príncep i se’l va tractar, des d’aleshores, com a altesa reial.

 

Una llarga descendència

Amb quasi 100 anys, Felip d’Edimburg era el degà de la monarquia europea. Quatre fills en 73 anys de matrimoni (el príncep Carles, la princesa Anna, el príncep Andreu i el príncep Eduard), ha estat centre de la polèmica en diverses ocasions.

No va ser l’únic monarca que li ha tocat estar a l’ombra d’una reina d’Anglaterra. També ho va fer Albert de Saxònia, marit de la besàvia d’Elisabet II, la reina Victòria.

El 1979 va ser assassinat el seu tiet, Louis de Mountbatten, víctima d’un atac de l’IRA. Mountbatten es trobava en una embarcació petita de pesca, en aïgues irlandeses. Un cop d’un per a Felip, ja que havia estat un pare per ell.

El maig de 2017 es va retirar de la vida pública i se’n va saber més aviat poc, fins l’accident de cotxe que va patir el gener del 2019. Accident d’on va sortir-ne sense patir cap dany.

Una mort d’estat, un adéu a un personatge amb la història recent d’Anglaterra a les seves espatlles.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search