In Sabies que, Seccions, Setmanals

Ja hem dit adéu a les vacances de setmana santa però avui us proposo que fem un petit tour per descobrir quines són algunes de les maneres més peculiar de celebrar aquesta setmana santa a algunes localitats europees:

 

La República Txeca i Eslovàquia

 

El dilluns de Pasqua, els homes i els nens de la localitat utilitzen branques de salzes i cintes per “assotar” lleugerament a les dones de la vila.

 

Per què? Per fomentar la salut i la bellesa. Encara que podem estar segurs en un 99,9% que aquest concepte va ser ideat per un home, aparentment les dones participen (afortunadament) de bona gana.

 

També hi ha alguns vincles amb la fertilitat, que és un tema important en les festivitats de Pasqua a tot el món.

 

Itàlia

 

L’antiga ciutat de Sulmona, a la regió dels Abruços, al sud d’Itàlia, acull la processó anual de la Madonna Che Scappa (traduït literalment com la Verge que fuig).

 

 

La representació teatral reprodueix el moment en què la Mare de Déu veu per primera vegada al seu fill ressuscitat després d’haver-ho vist morir a la creu.

 

Els devots catòlics porten les estàtues de Crist ressuscitat, Sant Joan i Sant Pere, a través de la ciutat fins a l’església de Sant Filippo Neri. Allà anuncien la bona notícia de la resurrecció de Jesús a la Verge que “surt corrent” a trobar-se amb el seu fill. Llavors els que porten l’escultura de la Verge a les espatlles han de fer un esprint amb compte que no caigui la valuosa talla.

 

França

 

El dilluns de Pasqua, els habitants del municipi de Haux, al sud-oest de França, s’enorgulleixen de cuinar la truita més gran de món.

 

 

Composta per uns 4.500 ous que s’aboquen en una paella gegantina, la truita serveix a 1.000 famolencs habitants de la vila. Les famílies parteixen els ous a casa seva i després es reuneixen a la plaça central de la vila i preparen un festí a l’hora de dinar.

 

Suècia

 

El Dijous Sant les nenes es disfressen de påskkärringar, o bruixes de Pasqua.

 

Embolicades en draps i robes velles, amb les cares pintades i pals d’escombra a la mà, surten amb una tetera de coure amb l’esperança de recollir llaminadures d’amics i veïns.

 

La tradició es basa en la creença que les bruixes solien reunir-se en el fictici prat de Blåkulla just abans de Pasqua per conspirar i fer plans amb Satanàs.

 

Escòcia

 

Les famílies i els amics decoren les closques dels ous, els porten al cim d’un turó empinada (de les que hi ha moltes) i els deixen rodar. Si el teu ou és el que arriba més enllà sense trencar-se, guanyes.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search