In Actualitat, Espanya, Esports, Kosovo, Notícies, Política

Ahir, la selecció de futbol de Kosovo va disputar a Sevilla un dels partits classificatoris de cara el mundial de Qatar de l’any 2022. Un encontre que va acabar amb victòria per 3 a 1 a favor d’Espanya. I tot i que el resultat hauria de ser la notícia, no ho ha estat.

I és que aquí entra en joc una qüestió diplomàtica: la no reconeixença per part d’Espanya de Kosovo com a país independent. Però, per entendre d’on surt tota la polèmica entre les dues seleccions, hem de retrocedir a l’origen dels fets.

El 9 de març, el combinat estatal explicava que el seleccionador espanyol, Luis Enrique, donaria a conèixer la llista de convocats. El tuit es referia a tres països: Grècia, Geòrgia i… el “territori de Kosovo”. Aquest tret diferencial no va passar desapercebut i el perfil oficial de Kosovo va respondre que “estaven esperant jugar contra el territori de l’antic al-Andalus.

I la cosa va quedar aquí. Ahir, però, el partit va anar precedit de diferents “detalls” que tenien tots una direcció: posar en evidència la disconformitat de tractar Kosovo com a país. I això, Kosovo, ho feia palès ja abans del matx.

 

Bo i que va sonar l’himne nacional, i no es va silenciar a TVE, la televisió pública, sí va veure’s un tret diferencial al marcador. Mentre la senyal internacional mostrava les sigles dels països en majúscules, la senyal per tot l’estat mostrava les tres lletres inicials de Kosovo en minúscules. A més a més, al marcador de la Cartuja de Sevilla no es van mostrar les banderes dels dos països, com és habitual, si no que van sortir els escuts de les dues federacions.

Un fet molt criticat a les xarxes socials. A més a més, els narradors del partit no haurien tingut autorització per anomenar Kosovo pel seu nom, amb el que s’ha hagut de recórrer a “Federació de Futbol de Kosovo”.

L’origen de la polèmica

Kosovo va declarar unilateralment la seva independència de Sèrbia el 17 de febrer del 2008. Una decisió que inicialment ja va comptar amb la negativa dels 11 representants de la minoria sèrbia. De fet, el país serbi es va oposar a concedir aquesta independència. Aquest fet, i els intents de boicot per part dels serbis, va suposar una acceptació poc fluïda a Kosovo, que va haver de passar un reconeixement internacional d’independència.

La celebració als carrers de Pristina, l’any 2008 [Foto: Dimitar Dilkoff/Agence France-Presse — Getty Images]

Actualment, ha aconseguit l’acceptació per part de 113 estats membre de les Nacions Unides, i quatre estats que no en formen part. Malgrat això, 15 països han retirat en seu suport, inicialment donat. I dins la Unió Europea, tan sols són cinc els països que neguen la sobirania de Kosovo: Eslovàquia, Romania, Xipre, Grècia i Espanya. Estats com Xile, Mèxic o Uruguai tampoc els donen suport.

Catalunya, la darrera menció

La darrera piulada dels kosovars ha fet menció a Catalunya, agraint el suport rebut després de la polèmica d’ahir. Una ferida, que lluny de tancar-se espera una segona ronda: la visita del combinat espanyol, el proper mes de setembre, al país que no reconeix.

 

 

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search