In Egitpe, Internacional, Orient Mitjà

El moviment feminista està de dol, especialment la comunitat àrab. La feminista i escriptora egípcia Nawal El Saadawi va morir el passat 21 de març amb 89 anys a El Cairo. Ha estat una de les veus més importants per la lluita pel feminisme del món àrab d’aquest últim segle, metgessa i activista política. El motiu de la defunció ha estat un problema de salut, sense especificar.

El Saadawi va ser una gran lluitadora en contra el món patriarcal àrab. Va dedicar part de la seva vida a la medicina, especialment a la lluita per la mutilació genital femenina, que encara avui dia l’OMS estima que afecta entre 100 i 140 milions de nenes d’arreu de món. De fet, va ser objecte de censura a Egipte per abordar temes considerats “tabús”, com per exemple el sexe i les dones, en llibres com “Mujer en punto cero”. Va fundar la Asociación de Mujeres Árabes Solidarias en 1982.

Més enllà de feminista, també va ser activista. L’any 1981 va ser detinguda pel govern egipci per anar en contra del president, Anwar El Sadat. També va estar a l’exili diversos anys durant el govern del successor de El Sadat, Hosni Mubarak.

També va ajudar a establir la Fundació Àrab per als Drets Humans. El 2005 va guanyar el Premi Internacional Inana de Bèlgica, i el 2012 va guanyar el Premi de la Pau Siguin McBride de l’Oficina Internacional de la Pau a Suïssa.

 

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search