In Actualitat, Brexit, El reportatge, Irlanda, Política, Regne Unit

El govern del Regne Unit ha anunciat que vol modificar, unilateralment, el Protocol d’Irlanda. Concretament l’annex de l’Acord de Retirada, i l’apartat que situa la frontera marítima entre les dues illes. El què ha dit és que el període de gràcia acordat amb la UE, que venç amb el final del mes d’abril, es prorrogarà de forma automàtica fins a l’octubre.

Cal recordar que, per evitar una frontera terrestre entre les dues Irlandes, es va fixar al mar entre l’illa on hi ha Anglaterra, Gal·les i Escòcia i Irlanda del Nord, l’altre territori del regne. Però aquesta decisió presa no pot efectuar-se sense l’acord els dos bàndols 

Seguint aquesta línia, el ministre d’Irlanda de Nord, Brandon Lewis, ha comunicat a la Cambra dels Comuns la intenció que Downing Street prorrogui fins al mes d’octubre aquest “període de gràcia”. Així, es concedeix uns mesos més a supermercats i exportadors que envien mercaderies des de Gran Bretanya fins a Irlanda del nord. I, com a decisió no consensuada amb Brussel·les, ha generat malestar a la capital europea.

El vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovi, ha assegurat que aquesta “És la segona vegada que el Regne Unit viola la llei internacional”. La primera va ser al setembre, quan es va aprovar una Llei d’el Mercat Interior del Regne Unit. Aquesta concedia als seus ministres la prerrogativa d’aixecar unilateralment controls duaners o concedir ajuts públics a empreses a Irlanda de Nord. Així doncs, Brussel·les ha amenaçat amb emprendre mesures legals i el Govern britànic. 

 

I què hi diu el govern d’Irlanda?

Doncs com a membre de la UE, el més directament afectat per tot el que té a veure amb el protocol signat entre Londres i Brussel·les, ha expressat també el seu malestar. El primer ministre Micheál Martin s’ha mostrat “decebut davant la decisió unilateral adoptada pel Govern britànic”. 

 

Qui més ha parlat?

Els grups paramilitars d’Irlanda de Nord, que han anunciat que es retiren de l’acord de Divendres Sant pels controls que s’han imposat a la frontera d’Irlanda de Nord. El Consell d’aquests grups paramilitars, format per UVF, UDA i Red Hand Commando, han enviat una carta al Boris Johnson. Avisen que el comerç nord-irlandès s’està veient greument afectat per aquesta mesura.

Amb tot plegat, Els unionistes -els partidaris que Irlanda de Nord es mantingui unida a Anglaterra, Gal·les i Escòcia- mantenen que són partidaris d’una oposició constructiva. Mentrestant, el Sinn Féin, partit que advoca per la unificació de les dues Irlandes, ja ha cridat a la celebració d’un referèndum.

Si avançarà molt o no, només el temps ho dirà. Però de moment, a Belfast tornen a sonar sirenes d’alarma.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search