In Cultura, El reportatge, Països, Països Baixos

A Amsterdam hi ha un zoo on els seus residents són completament invisibles a l’ull humà. No hi ha ni gàbies ni zones ballades, només microscopis, com si es tractés d’un laboratori. És el Micropia: el primer museu del món dedicat als microorganismes. En el nostre dia a dia estem envoltats de microbis. Els exemples més coneguts són els bacteris i els virus, que s’associen freqüentment amb la brutícia i les malalties, però el cert és que molts microorganismes són essencials pel món que ens envolta i pel nostre cos. Així doncs, un dels objectius principals de Micropia precisament és el d’establir un punt de vista més positiu sobre aquests microorganismes, i donar a conèixer quin és el seu paper en el dia a dia i com es poden utilitzar per millorar el nostre futur. 

Aquest museu, obert des del 2014 i  guardonat dos anys més tard amb el premi DASA de l’European Museum Academy com el museu més innovador., està emplaçat a la banda de l’Artis Royal Zoo. Porta doncs sis anys apropant la ciència a joves i adults sense distinció a través d’exposicions i elements interactius que ens permeten conèixer els seus usos en medicina i biocombustibles o el paper que hi juguen al menjar i a les begudes. Aquesta fauna invisible suposa les dues terceres parts dels ésser vius del planeta. De fet, els humans tenim 10 vegades més microorganismes que cèl·lules en el nostre cos. Fins i tot, es pot fer un escanejat del teu cos i descobrir els microbis que viuen en els nostres òrgans i quina funció hi fan. Intervenen, per exemple, en el nostre sistema inmunològic o la digestió.

Un altre element curiós del Micropia és el “Kiss-o-meter” el petòmetre, en català, que mesura la quantitat de bacteris que s’intercanvien amb un petó.

Que aquest museu estigui justament a Amsterdam no és cap sorpresa. I és que va ser l’holandès Antoni van Leeuwenhoek (un comerciant de teles) qui, al 1674, va fundar la microbiologia i va crear el primer microscopi. La seva voluntat era poder observar millor la qualitat de les teles i va topar amb un increïble món diminut funamental per la vida al planeta.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search